Woning bouwen of verbouwen

Gaat u een woning bouwen, verbouwen, een bouwwerk bijplaatsen of veranderen? Mogelijk heeft u een omgevingsvergunning nodig. Heeft u geen vergunning nodig, dan moet u dit wel melden bij de gemeente.

Melding of omgevingsvergunning voor het bouwen

Wilt u een nieuwe woning bouwen, een aanbouw, tuinhuis, carport plaatsen, vul dan het formulier 'vergunning of toestemming' in. Afhankelijk van het soort vergunning of toestemming, wordt u doorverwezen naar het Omgevingsloket of gaan we eerst met u in overleg over uw plannen.

Vergunning of toestemming

Vergunningsvrij bouwen

Gaat u verbouwen, een kleine aanpassing aan uw woning doen, een erfafscheiding of bijvoorbeeld een tuinhuisje plaatsen? In bepaalde gevallen mag dit zonder vergunning. Controleer via het Omgevingsloket of u een vergunning nodig heeft.

Meldingsplichtige bouwactiviteit

Het is mogelijk dat u voor uw bouwactiviteit geen vergunning nodig heeft, maar wel een melding moet indienen bij de gemeente. Dit noemen we een meldingsplichtige bouwactiviteit. Dit hangt samen met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Hierbij moet u zelf een onafhankelijke kwaliteitsborger inschakelen, die de kwaliteit van de bouw controleert. Meer informatie vindt u op de pagina Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.

Overleg met uw buren

Laat altijd aan uw buren weten dat u bouwplannen hebt. Zijn ze het niet met uw plan eens? Dan kan het slim zijn om uw plan te veranderen. Uw buren kunnen bezwaar maken nadat u de vergunning hebt gekregen.

Tijdelijke woonruimte plaatsen

Gaat u een woning bouwen en wilt u tijdens de bouw tijdelijk in een woonruimte wonen? Dan heeft u hiervoor een tijdelijke vergunning nodig. De tijdelijke vergunning vraagt u aan via het Omgevingsloket.