Buitenlands rijbewijs omwisselen

Heeft u buiten Nederland een rijbewijs behaald? In bepaalde gevallen kunt u dit omwisselen tegen een Nederlands rijbewijs. Dit kan alleen als u staat ingeschreven in de gemeente Peel en Maas. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Maak hiervoor een afspraak.

Rijden zonder rijbewijs bij omwisseling

U maakt zelf de keuze of u blijft rijden tijdens de aanvraag. U mag in een voertuig rijden als u hiervoor een geldig rijbewijs heeft. Wordt u als bestuurder door de politie gestopt, dan moet u uw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als u dit niet kunt. De kans dat de politie u stopt is klein als u zich aan de verkeersregels houdt. Gebeurt dit toch (bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole)? Dan kan de politie bij ons navragen of er een omwisselingsaanvraag is gedaan en of u een geldig rijbewijs heeft ingeleverd. De kans op een boete is daarom klein, maar wel aanwezig. Het is aan u om dit risico wel of niet te nemen.

Kijk op de website van de RDW voor meer informatie.

Afspraak omwisselen buitenlands rijbewijs

Afhalen rijbewijs

U krijgt van de RDW bericht als het rijbewijs opgehaald kan worden bij de gemeente waar de aanvraag is ingediend. U moet uw rijbewijs persoonlijk komen afhalen.Ook voor het afhalen maakt u een afspraak.

Afhalen rijbewijs

Meenemen bij afspraak omwisselen buitenlands rijbewijs:

  • Uw (oude) buitenlandse rijbewijs (dit wordt door de gemeente opgestuurd naar de RDW). Omdat u geen rijbewijs heeft, mag u niet op de openbare weg rijden. Doet u dit wel, dan kunt u hiervoor een boete krijgen. U moet namelijk bij een controle op de weg uw rijbewijs kunnen laten zien.
  • Een pasfoto, maximaal 6 maanden oud. Let op de eisen
  • In een aantal gevallen een verklaring van geschiktheid. Informeer bij de gemeente of dit bij uw omwisseling nodig is
  • Een geldig legitimatiebewijs (identiteits- of verblijfsdocument)
  • Eventueel een vertaling van buitenlandse documenten
  • Pinpas of contant geld

Pasfoto maken

Houdt u er rekening mee dat u 15 minuten voor de afspraak aanwezig bent als u nog een pasfoto wilt maken. Voor een babyfoto is dit 20 minuten. Meld u daarna pas aan bij de zuil.

Fotograaf in het Huis van de Gemeente
Dag Tijd
Maandag 08.30 - 12.30 uur / 16.00 - 19.30 uur
Dinsdag 08.30 - 12.30 uur / 14.00 - 17.00 uur
Woensdag 08.30 - 12.30 uur / 14.00 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 12.30 uur / 14.00 - 17.00 uur
Vrijdag 08.30 - 12.30 uur/ 14.00 - 17.00 uur
Zaterdag 08.30 - 12.00 uur

Kosten

Soort
Product Prijs
Omwisselen buitenlands rijbewijs € 47,00
Gezondheidsverklaring voor een medische keuring (CBR) € 44,50

Hoe lang mag u uw buitenlandse rijbewijs nog gebruiken?

  • Een rijbewijs dat is afgegeven door een lidstaat van de Europese Unie (EU) of Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland mag u in Nederland maximaal 15 jaar gebruiken. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Kijk voor meer informatie over rijden met een buitenlands rijbewijs op de website van het RDW.
  • Een rijbewijs uit een ander land mag u na vestiging in Nederland nog maximaal 185 dagen gebruiken. Daarna moet u uw rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.
  • Als u uw rijbewijs niet kunt omwisselen (dat geldt voor een aantal landen buiten de Europese Unie), dan moet u een regulier theorie- en praktijkexamen afleggen bij het CBR.