Buitenlands rijbewijs omwisselen

Heeft u buiten Nederland een rijbewijs behaald? In bepaalde gevallen kunt u dit omwisselen tegen een Nederlands rijbewijs. Dit kan alleen als u staat ingeschreven in de gemeente Peel en Maas. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Maak hiervoor een afspraak. 

Vanaf 1 juli 2023 inloggen met uw rijbewijs

Haalt u op of na 1 juli 2023 uw rijbewijs op, dan krijgt u na 5 werkdagen een brief van de Rijksoverheid. In deze brief staat een pincode van DigiD. Met de pincode activeert u de inlogfunctie van uw rijbewijs. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht. Krijgt u geen brief van de Rijksoverheid, dan kunt u binnen 6 weken na het afhalen van het rijbewijs bij DigiD een nieuwe brief met pincode aanvragen.

Voor vragen over de inlogfunctie kunt u terecht bij DigiD

Afspraak omwisselen buitenlands rijbewijs

Afhalen rijbewijs

U krijgt van de RDW bericht als het rijbewijs opgehaald kan worden bij de gemeente waar de aanvraag is ingediend. U moet uw rijbewijs persoonlijk komen afhalen. Ook voor het afhalen maakt u een afspraak.

Afhalen rijbewijs

Meenemen bij afspraak omwisselen buitenlands rijbewijs:

  • Uw (oude) buitenlandse rijbewijs (dit wordt door de gemeente opgestuurd naar de RDW). Omdat u geen rijbewijs heeft, mag u niet op de openbare weg rijden. Doet u dit wel, dan kunt u hiervoor een boete krijgen. U moet namelijk bij een controle op de weg uw rijbewijs kunnen laten zien.
  • Een pasfoto, maximaal 6 maanden oud. Let op de eisen
  • In een aantal gevallen een verklaring van geschiktheid. Informeer bij de gemeente of dit bij uw omwisseling nodig is
  • Een geldig legitimatiebewijs (identiteits- of verblijfsdocument)
  • Eventueel een vertaling van buitenlandse documenten
  • Pinpas of contant geld

Pasfoto maken

Houdt u er rekening mee dat u 10 minuten voor de afspraak aanwezig bent als u nog een pasfoto wilt maken. Voor een babyfoto is dit 15 minuten. Meld u daarna pas aan bij de zuil.

Fotograaf in het Huis van de Gemeente
Dag Tijd
Maandag 08.30 - 12.00 uur /16.00 - 19.30 uur
Dinsdag 08.30 - 12.00 uur
Woensdag 08.30 - 12.00 uur /14.00 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 12.00 uur
Vrijdag 08.30 - 12.00 uur.14.00 - 17.00 uur
Zaterdag 08.30 - 12.00 uur

Kosten

Soort
Product Prijs
Omwisselen buitenlands rijbewijs € 44,70
Gezondheidsverklaring voor een medische keuring (CBR) € 41,00

Hoe lang mag u uw buitenlandse rijbewijs nog gebruiken?

  • Een rijbewijs dat is afgegeven door een lidstaat van de Europese Unie (EU) of Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland mag u in Nederland maximaal 15 jaar gebruiken. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Kijk voor meer informatie over rijden met een buitenlands rijbewijs op de website van het RDW.
  • Een rijbewijs uit een ander land mag u na vestiging in Nederland nog maximaal 185 dagen gebruiken. Daarna moet u uw rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.
  • Als u uw rijbewijs niet kunt omwisselen (dat geldt voor een aantal landen buiten de Europese Unie), dan moet u een regulier theorie- en praktijkexamen afleggen bij het CBR.