Vreemdelingenpaspoort

Woont u in Nederland, heeft u niet de Nederlandse nationaliteit en geen vluchtelingenstatus? Dan heeft u een vreemdelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt. Maak voor het aanvragen van een vreemdelingenpaspoort een afspraak.

Het vreemdelingenpaspoort heeft een levertijd van ongeveer 2 maanden. Uw gegevens worden nagegaan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het ministerie van Buitenlandse zaken beslist hierna of u een vreemdelingenpaspoort krijgt.  

Afspraak vreemdelingenpaspoort aanvragen

Afhalen vreemdelingenpaspoort

U moet uw vreemdelingenpaspoort persoonlijk komen afhalen. Dit geldt ook voor kinderen tot en met 18 jaar. Ook voor het afhalen maakt u een afspraak.

Afhalen vreemdelingenpaspoort

Meenemen bij vreemdelingenpaspoort aanvragen:

  • uw verblijfsvergunning
  • alle paspoorten en ID-kaarten die u heeft, ook als ze verlopen zijn
  • een pasfoto, maximaal 6 maanden oud. Let op de eisen
  • pinpas of contant geld.

Kinderen jonger dan 18 jaar moeten ook meenemen:

  • schriftelijke toestemming reisdocument kind (DOC, 31 kB), ingevuld en ondertekend door beide ouders of door degene die het gezag heeft
  • een origineel identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft (dit mag ook een kopie zijn)

Houdt u er rekening mee dat u 10 minuten voor de afspraak aanwezig bent als u nog een pasfoto wilt maken. Meld u daarna pas aan bij de zuil.

Fotograaf in het Huis van de Gemeente
Dag Tijd
Maandag 08.30 - 12.00 uur /16.00 - 19.30 uur
Dinsdag 08.30 - 12.00 uur
Woensdag 08.30 - 12.00 uur /14.00 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 12.00 uur
Vrijdag 08.30 - 12.00 uur/14.00 - 17.00 uur
Zaterdag 08.30 - 12.00 uur

Kosten

Een vreemdelingenpaspoort kost € 53,50.

Paspoort kwijt of gestolen

U hoeft geen aangifte meer te doen van vermissing bij de politie. U doet meteen aangifte van uw verloren of gestolen identiteitsbewijs bij de gemeente. Vraagt u een nieuw paspoort aan, maak online een afspraak. Vraagt u geen nieuw paspoort aan, dan moet u het formulier verklaring vermissing reisdocument invullen. U heeft hiervoor uw DigiD nodig.

Wilt u nog geen nieuw paspoort aanvragen, maar wel een vermissingsverklaring invullen? Maak hiervoor een afspraak.

Is uw paspoort gestolen en moet u de volgende dag op reis? Een nieuw paspoort of identiteitsbewijs aanvragen duurt minimaal 1 dag. Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.

Met ingang van 5 november 2016 is het niet meer toegestaan om een gevonden paspoort terug te geven. Elk gevonden paspoort wordt vernietigd.

Naamgebruik paspoort

Het is mogelijk om in een nieuw paspoort de naam van uw (ex)-echtgenoot of geregistreerd partner te vermelden. Dit doet u bij de aanvraag.

Bekijk ook: