Paspoort voor vluchtelingen

U woont in Nederland en u heeft een vluchtelingenstatus. Dan heeft u een vluchtelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt. Maak voor het aanvragen van een vluchtelingenpaspoort een afspraak.

Afspraak vluchtelingenpaspoort aanvragen

Afhalen vluchtelingenpaspoort

Na 6 werkdagen ligt uw vluchtelingenpaspoort voor u klaar. U moet uw vluchtelingenpaspoort persoonlijk afhalen. Dit geldt ook voor kinderen tot en met 18 jaar. Ook voor het afhalen maakt u een afspraak.

Afhalen vluchtelingenpaspoort

Meenemen bij afspraak vluchtelingenpaspoort aanvragen

  • uw verblijfsvergunning
  • alle paspoorten en ID-kaarten die u heeft, ook als ze verlopen zijn
  • een pasfoto, maximaal 6 maanden oud. Let op de eisen
  • pinpas of contant geld.

Kinderen jonger dan 18 jaar moeten ook meenemen:

  • schriftelijke toestemming reisdocument kind (DOC, 31 kB), ingevuld en ondertekend door beide ouders of door degene die het gezag heeft
  • een origineel identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft (dit mag ook een kopie zijn)

Pasfoto maken

Houdt u er rekening mee dat u 15 minuten voor de afspraak aanwezig bent als u nog een pasfoto wilt maken. Voor een babyfoto is dit 20 minuten. Meld u daarna pas aan bij de zuil.

Fotograaf in het Huis van de Gemeente
Dag Tijd
Maandag 08.30 - 12.30 uur / 16.00 - 19.30 uur
Dinsdag 08.30 - 12.30 uur / 14.00 - 17.00 uur
Woensdag 08.30 - 12.30 uur / 14.00 - 17.00 uur
Donderdag 08.30 - 12.30 uur / 14.00 - 17.00 uur
Vrijdag 08.30 - 12.30 uur/ 14.00 - 17.00 uur
Zaterdag 08.30 - 12.00 uur

Kosten

Een vluchtelingenpaspoort kost 59 euro.

Geldigheid

Hoelang het vluchtelingenpaspoort geldig is, hangt af van uw verblijfsvergunning. Het vluchtelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig.

Paspoort kwijt of gestolen

U hoeft geen aangifte meer te doen van vermissing bij de politie. U doet meteen aangifte van uw verloren of gestolen identiteitsbewijs bij de gemeente.

Bij 3 vermissingen van uw reisdocumenten binnen 5 jaar wordt uw aanvraag voor een nieuw paspoort aangehouden. Er wordt onderzocht wat de reden is van de eerdere vermissingen. U kunt daarna worden opgenomen in het Register paspoortsignaleringen. Hiervan krijgt u een bevestiging van de Rijksdienst van Identiteitsgegevens. Opname in het Register paspoortsignalering betekent dat u geen paspoort mag krijgen.

Wilt u nog geen nieuw paspoort aanvragen, maar wel een vermissingsverklaring invullen? Maak hiervoor een afspraak.

Is uw paspoort gestolen en moet u de volgende dag op reis? Een nieuw paspoort of identiteitsbewijs aanvragen duurt minimaal 1 dag. Misschien komt u in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.

Het is niet meer toegestaan om een gevonden paspoort terug te geven. Elk gevonden paspoort wordt vernietigd.

Spoedaanvraag

Heeft u uw vluchtelingenpaspoort snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen. Dit kan op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tot 14.00 uur. Op zaterdag is het niet mogelijk om met spoed een vluchtelingenpaspoort aan te vragen. Maak hiervoor een afspraak. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. Kijk ook naar onze actuele openingstijden.

Wanneer kan ik normaal gesproken mijn vluchtelingenpaspoort afhalen?

  • de volgende werkdag vanaf 10.00 uur als het vluchtelingenpaspoort op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag is aangevraagd.
  • op maandag vanaf 10.00 uur als het vluchtelingenpaspoort op vrijdag is aangevraagd.
  • op dinsdag vanaf 10.00 uur als het vluchtelingenpaspoort op zaterdag is aangevraagd.

Naamgebruik paspoort

Het is mogelijk om in een nieuw paspoort de naam van uw (ex)-echtgenot(e) of geregistreerd partner te vermelden. Dit doet u bij de aanvraag.