Opslag plastic en folie in het buitengebied

In Peel en Maas kunt u genieten van de landelijke omgeving met rust en ruimte en dat moet zo blijven. AspergeGilde,  LLTB en gemeente hebben de handen ineen geslagen om plastic dat gebruikt wordt bij de teelt van diverse gewassen netjes op te slaan en ook weg te halen als de teelt afgerond is.

Gebruik van plastic

Voor agrariërs zorgt het gebruik van plastic en folie voor innovatie en het is van economische betekenis. Dankzij het gebruik van de folie kan asperges vroeger in het jaar geoogst worden. Het gebruik van de folie zorgt voor vocht-, warmte- en onkruidregulering. Maar bijvoorbeeld ook voor de bescherming van hooibalen wordt plastic gebruikt.

Spelregels

Samen met agrariërs is nagedacht over de opslag van dit plastic en de kwaliteit en de beleving van ons buitengebied. De opbrengst is verwoord in een aantal spelregels voor een nette opslag. Door samen te werken is er ruimte voor ontwikkeling met oog voor kwaliteit. Zo houden we een fraai buitengebied dat iedereen kan beleven.

  1. De opslag van folie op de akkers betreft alleen folie die op het betreffende perceel is gebruikt en mag ook alleen op datzelfde perceel worden opgeslagen of op de eigen bedrijfslocatie.
  2. De opslag van folie op aangrenzende (bos)percelen/bermen is niet toegestaan.
  3. De opslag van folie moet gegroepeerd plaatsvinden (dus geen folie of rollen verspreid over het perceel).
  4. De folieopslag moet worden afgedekt met een zeil, folie en/of net dat is voorzien van een camouflerende kleur (groen, zwart, bruin of een samenstelling van deze kleuren) dat strak is aangebracht en vastgebonden zodat dit niet los kan raken.
  5. Voor opslag van folie direct langs de weg of een fietsroute geldt dat deze niet gestapeld mag worden.
  6. Voor de opslag van folie elders op het perceel mag de folie in twee lagen op elkaar worden gestapeld.
  7. Andere zaken die te maken hebben met het gebruik van folie (zoals folieresten, overtollig bevestigingsmateriaal) dienen te allen tijde te worden verwijderd van het betreffende perceel waarop dit is toegepast.  
  8. Overige opslag op agrarische percelen en bospercelen zijn niet toegestaan.
  9. Als de teelt, waarvoor de folie nodig was, is beëindigd  moet deze direct van het perceel worden verwijderd.