Dieren, ongedierte en dierplagen

Heeft u overlast van van ongedierte zoals bijvoorbeeld ratten, muizen of wespen? In sommige gevallen zorgen we voor de bestrijding van het ongedierte. In andere gevallen adviseren we alleen of verwijzen u door.

Melding openbare ruimte

Ratten en muizen

De zwarte rat komt steeds vaker voor en brengt schade aan en kan ziektes overbrengen. Maar ook muizen en bruine ratten zijn ongewenst. Als u last heeft van muizen en ratten kunt u dit bij ons melden. Wij geven u advies over de risico’s en bestrijding. De bestrijding moet u zelf oppakken. U kunt daarvoor ook een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.

Overlast van insecten

Insecten kunnen zorgen voor overlast. Denk aan wespen, bijen, eikenprocessierups, luizen en buxusmot. Waar u overlast kunt melden is afhankelijk van de locatie. Overlast op eigen terrein moet u altijd zelf oplossen. Als u dit niet zelf kunt zijn er gespecialiseerde bedrijven die u kunnen helpen.

Waarvoor kunt u bij de gemeente terecht?

  • Nesten van wespen, bijen en hommels in de openbare ruimte die een gevaar vormen.
  • Eikenprocessierups in de openbare ruimte.
  • Overlast van luizen in de openbare ruimte.

Beschermde diersoorten

Beschermde diersoorten mogen nooit worden bestreden. Er gelden strenge voorschriften om deze dieren te beschermen. Als u toch overlast heeft van bijvoorbeeld vleermuizen dan kunt u dit melden bij de gemeente. Wij nemen contact met u op en komen op locatie de situatie bekijken.

Zwerfdieren

De gemeente vangt zelf geen zwerfdieren op, maar heeft hierover afspraken gemaakt met Dierenambulance Midden Limburg. Treft u een dier aan in de openbare ruimte? Dan kunt u dit melden bij de dierenambulance via 0495 794 549.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Dierenambulance Midden Limburg.