Regels voor hondenbezitters

In Peel en Maas willen we graag dat de openbare ruimte voor iedereen toegankelijk, leefbaar en schoon is. Om hier aan te werken, zijn er een aantal regels voor hondenbezitters.

Aanlijnplicht

Binnen de bebouwde kom houdt u uw hond aangelijnd. Dit geldt voor het lopend uitlaten van de hond maar ook als uw hond naast de fiets loopt. Buiten de bebouwde kom geldt de aanlijnplicht niet.

Opruimplicht

Zowel binnen als buiten de bebouwde kom ruimt u de uitwerpselen van uw hond op. Dit kan door de uitwerpselen in een zakje te doen en mee te nemen naar huis. Daar doet u het zakje bij het restafval. De zakjes kunt u ook in een openbare afvalbak weggooien. Zorg ervoor dat de zakjes met uitwerpselen niet in het riool terecht komen. Dit zorgt voor verstoppingen in het rioleringssysteem. Het verhelpen van verstoppingen brengt hoge kosten met zich mee. 

Verboden gebieden

Alle speelplekken, zandbakken en trapveldjes zijn verboden voor honden. Deze plekken zijn ingericht voor kinderen zodat zij hier vrij kunnen spelen.

Aansprakelijkheid

Als hondenbezitter bent u verantwoordelijk voor schade die uw (loslopende) hond waar dan ook veroorzaakt. In uw aansprakelijkheidsverzekering leest u waarvoor u verzekert bent.

In Peel en Maas zijn verschillende hondenscholen en -verenigingen die u kunnen helpen met een gehoorzaamheidstraining of opvoedcursussen voor uw hond. Niet alleen handig maar vaak ook nog gezellig.