We letten steeds meer op een gezonde levensstijl en hoe onze omgeving daarop invloed heeft. Wist je dat de lucht die we inademen daar een grote rol in speelt? Meestal wordt de luchtkwaliteit in Nederland op een paar centrale punten gemeten. Maar hoe zit het met de lucht bij jou in de buurt? Daarom is het project Grenzeloos Meten gestart. Samen willen we fijnstof op verschillende plekken meten. Klinkt goed, toch? Dus ben je klaar om te ontdekken hoe schoon de lucht bij jou is?
In het project Grenzeloos Meten werken drie gemeenten samen Gemeente Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas samen met de provincie Limburg. Mijn naam is Erik Giebelen, regisseur buitengebied bij de gemeente Horst aan de Maas en maakt deel uit van de projectgroep.
De stip op de horizon is het lokaal dekkend meetnetwerk. Informatie voor gebruikers en inwoners van het gebied waarmee ze kunnen zien wat op dat moment de luchtkwaliteit in dat gebied is en daarmee stappen kunnen zetten naar een gezondere leefomgeving en dus ook betere luchtkwaliteit.
We zijn aan de slag gegaan door meet sensoren op te hangen in het gebied, bij inwoners, bij bedrijven, bij partners. Die meetsensoren die meten de fijnstof concentraties in het gebied. En we hebben bij een aantal veehouderijen geur sensoren opgehangen. En die geur sensoren, die meten dan de geur op dat moment bij dat bedrijf. De mensen kunnen op internet via de site Samenmeten.nl kunnen ze up to date bijhouden wat op dat moment de luchtkwaliteit is en zo ook zien wat er met hun metingen gebeurt
Binnen het project werken we samen met een heel aantal partners, zoals Fontys Hogeschool, die de vergelijking maakt van de metingen die wij doen met de RIVM meetpunten. We werken samen met de RUD in Zuid-Limburg. De Omgevingsdienst Zuid-Limburg is het tegenwoordig. Zij werken met de techniek van de meetsensoren, lezen die uit en maken daar een rapportage van.
We werken samen met de GGD en de RIVM. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst en de RIVM, Rijksinstituut voor Milieu, en zij reflecteren op het project. Zij zien en zij geven commentaar op wat we doen en wat we beter zouden kunnen doen in een project. Naast Fontys werken we ook samen met de WUR Wageningen. Zij analyseren de geursensortechnologie en bekijken wat de opbrengst van de geurmetingen zijn.
Het project wordt betaald door de deelnemende gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas. Samen met de provincie waarbij de provincie de helft van de kosten voor de rekening neemt en de gemeente gedeeld door 3 de andere helft van de kosten. De eerste conclusies verwachten wij op het einde van dit jaar te kunnen te kunnen trekken. We zijn nu 2 jaar onderweg en er wordt een rapportage van de opbrengsten gemaakt.
We hebben een aantal bijeenkomsten gehad waar we de tussen resultaten presenteerden en 2 december is een eindcongres met presentaties, met workshops waar wij de eindresultaten presenteren en daarnaast wordt er dan daarna ook een eindrapport opgeleverd. En iedereen die nieuwsgierig is, die is natuurlijk van harte welkom! 2 december in De Turfhoeve bij het eindcongres van Grenzeloos Meten.
Als de onderzoeksresultaten bekend zijn stopt grenzeloos meten in 1.0. Maar we stoppen niet met kijken of er nog meer mogelijk is. We zijn op dit moment aan het onderzoeken of we een doorstart kunnen maken met grenzeloos meten 2.0 noemen we het dan. En in dat project willen we de onderwerpen verbreden. Waar we nu alleen naar fijnstof en geuren hebben bekeken. Willen we dan ook bekijken of we onderzoeken dingen als houtstook of geluid kunnen onderzoeken en meten.
Daarnaast is er ook interesse van omliggende gemeenten om eventueel mee te doen. Want luchtkwaliteit stopt niet bij de gemeentegrenzen. Maar we bekijken of we dat een goed vervolg kunnen geven in Grenzeloos Meten 2.0. Is je interesse gewekt en wil je meer weten over de uitkomsten van dit project? Kom dan 2 december naar het afsluitend symposium in de Turf Hoeve.
Vanaf november kan iedereen zich aanmelden. Hou de website www.peelenmaas.nl in de gaten.