Volg André Vinke in zijn strijd

Tijdens Stoptober 2019 doet  André Vinke (65 jaar jong) weer een poging om te stoppen met roken. GGD, Vorkmeer, Omroep P&M en de gemeente mogen hem volgen in zijn strijd.

André is meer dan ooit gemotiveerd om te stoppen met roken. Op feestjes en bijeenkomsten was hij nog een van de weinigen die rookte. Hij schaamde zich hiervoor. Dus is hij op 1 oktober de strijd aan gegaan.

Nu 1,5 maand verder.. Hoe gaat het met André?

André is nu ruim 1,5 maand geleden gestopt met roken. Hij denkt nog regelmatig aan roken, maar die gedachte is dan vluchtig en stopt na een paar minuten. In de afgelopen weken had hij moeite met het niet-roken. Twee weken na zijn start is hij nog de fout ingegaan. Hij heeft  toen in het weekend drie sigaretjes gerookt. Spijtig, maar gelukkig heeft hij toen de handdoek niet in de ring gegooid en is doorgegaan met zijn ‘poging’.

Roken is echt verslavend

André: ‘Nog steeds heb ik ontwenningsverschijnselen’ zoals zweetmomenten en een onrustig gevoel. Ik probeer me dan af te leiden door me met andere zaken bezig te houden. De lichamelijke verbeteringen die optreden als je een tijdje niet meer hebt gerookt, wennen snel en de ongemakken die je had van roken vergeet je ook. Maar die momenten waarop je vroeger moest roken of enorm zin had om te roken, zijn er bijna niet meer. Dit geeft een bevrijdend gevoel en brengt meer rust en balans in mijn leven. Gelukkig heb ik de motivatie en de juiste technieken weten te vinden om te stoppen met roken en ook heb ik hulp gehad van een voormalige rookstopcoach van de GGD. Gonnie, bedankt!’

Moeite waard

Samenvattend zegt André dat het de moeite waard is om te stoppen met roken. ‘Het verbetert je levenskwaliteit (zowel geestelijk als lichamelijk) enorm. De eerste paar weken zijn weliswaar lastig geweest, maar het loont. Een ander groot voordeel is ook dat je er veel geld mee bespaart, want roken is inmiddels een dure gewoonte geworden.’

Wordt vervolgd

Over drie maanden horen we in ieder geval hoe het verder met hem gaat. Dat is eind januari 2020. Daar ziet André best tegenop! André wenst iedereen een gezond en rookvrij 2020.


André Vinke