Vakmensen onder elkaar in Peel en Maas

Vakmensen onder elkaar in Peel en Maas: ‘succesvol jezelf zijn, doe je nooit alleen’. ‘Kijk naar je buurman of -vrouw. Geef elkaar een knipoog als je elkaar kent en leg een hand op de schouder als je elkaar nog niet kent.’ Naast dikke, vette knipogen en voorzichtige handen op schouders, stijgt een nieuwsgierig geroezemoes op in de zaal.

Op 11 april 2019 namen 140 vakmensen uit het sociaal domein deel aan de netwerkmiddag ‘Mensen kennen Mensen’. In Gemeenschapshuis In Kèpel opende dagvoorzitter Frans Pollux samen met wethouders Anget Mestrom en Wim Hermans de middag. Het centrale thema is vakmensschap.

Spreker Hélène Oosterhuis vervolgt met een lezing over vlooien temmen, deksels en loslaten. ‘Begin bij jezelf als je iets wil veranderen. Jij maakt het verschil.’ Over samenwerken zegt zij: ‘de basis van een krachtige samenwerking is vertrouwen.’

Vervolgens vertellen duo’s over praktijkvoorbeelden van krachtige samenwerkingen in Peel en Maas. De vakmensen van pilot Hendig zijn overtuigd dat het anders en simpel kan in de Jeugdhulp. ‘Veranderen zit in mensen.’ Ook de vakmensen van het integraal team Jongvolwassenen geven aan dat het niet zo moeilijk is om samen te werken aan een soepele overgang voor jongeren als zij 18 jaar worden. ‘Met de regels, niet volgens de regels.’ En ook de pilot Leerwerkhuis is een voorbeeld dat inburgering en ontmoeting simpel en dichtbij kan. ‘Een mooie uitdaging voor burgers, maar ook voor onszelf als vakmens.’

Verder was er ruimte om te netwerken en met elkaar uit te wisselen wat vakmensschap volgens jou is. Tot slot stuurde Hélène Oosterhuis ons een paar tips na: ga monotasken, denk vooruit en maak keuzes meer bewust.

Wij kijken terug op een geslaagde netwerkmiddag en voegen nog een tip toe, deel knipogen uit!