Integratie van vluchtelingen in Peel en Maas

Hoe vergaat het Syrische vluchtelingen in de eerste maanden van hun nieuwe leven in Peel en Maas? Hoe kijken wij tegen hun aan en wat doen we om hen op weg te helpen?

Daarover gaat het project Thuisland, dat bestaat uit een film en foto-expositie. De première staat gepland op 27 november 2018 in DOK6. Deze is inmiddels uitverkocht. Vanwege de overweldigende belangstelling is er een extra voorstelling aangekondigd op 4 december 2018 in DOK6. Na de filmpremière volgt er een tournee langs alle dorpen van Peel en Maas.

Film Thuisland

Aanleiding voor het project is de wens om de lokale bewustwording over vluchtelingen die zijn gehuisvest in Peel en Maas te vergroten. Filmmaker Ruud Lenssen volgde gedurende zes maanden van dichtbij de familie Ishheibar. De film begint op de dag dat ze in november vorig jaar vanuit het AZC in Baexem verhuizen naar hun nieuwe woning in Panningen. Het resultaat is een intiem portret van een gezin dat voorzichtig probeert zich hier aan te passen, met moeilijke én mooie momenten.

De foto-expositie bij de film portretteert inwoners van Peel en Maas die de familie helpen in hun nieuwe leven, zoals buren, de schooljuffrouw, vriendjes van de kinderen en vrijwilligers van Vorkmeer. Bij elke foto staan persoonlijke citaten van de geportretteerde. De portretten zijn gemaakt door fotograaf Maartje van Berkel. Patrick van ’t Hooft verzorgde de begeleidende teksten.

Thuisland is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Peel en Maas. De gemeente vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners Thuisland zien. Daarom zullen film en foto’s vanaf begin 2018 ook te zien zijn in alle elf dorpen van de gemeente. Na afloop van de film heeft het publiek elke keer ruim gelegenheid om na te praten met direct betrokkenen.

Bekijk de trailer van Thuisland of reserveer gratis kaartjes voor de voorstelling op 4 december 2018.