Gezondheid niet altijd tastbaar, wel voelbaar

Veel dimensies van positieve gezondheid zijn niet zo zwart-wit als de hoogte van je bloeddruk, maar zo herkenbaar. Precies daar ging Ann Philipsen met haar monoloog op in tijdens de Dag van de Ouderen in Peel en Maas.

Een deel uit het verhaal van Ann: “Zo'n zondagmorgen in het najaar. Wanneer ik de gordijnen open maak, zie ik de grauwe lucht. Mijn agenda heeft geen afspraak staan. Deze dag gaat duren als ik met mezelf alleen blijf. Echter, een dag niets doen kan ook heerlijk zijn.

Gewoon maar wat door de dag hangen. Een filmpje kijken tegen de verveling. Of in een goed boek verdrinken. Het klinkt onnozel, maar dat in de zondag zakken betekent niets anders dan doen wat ik van mezelf eigenlijk niet mag doen: nietsdoen. Probeer het maar eens. Je gedachten zullen gelijk protesteren. Maar, je bent je gedachten niet. Ha, ha, je kunt anders leren denken. Wat kan de regen er tenslotte aan doen, dat ie valt?”

De deelnemers gaven aan dat aspecten uit het verhaal van Ann zeer herkenbaar zijn. Er werden ook eigen ervaringen en tips gedeeld, bijvoorbeeld hoe je ervoor zorgt dat je meer gezien wordt door je omgeving.

“Wat ik geleerd heb van het familie etentje met mijn verjaardag: die telefoons op een stapel. Pas na het toetje mogen de kinderen en kleinkinderen er weer op. De vorige keer voelde ik me door die telefoons alleen, in gezelschap van mijn familie. Dat doe ik niet meer.”
“Zoals velen stoor ik me aan de huisarts die al tijdens het gesprek op zijn computer mijn dossier aan het invullen is. Ik voel me niet gehoord als iemand via een scherm met me praat. Wat ik aan iedereen als tip wil meegeven: geef pas antwoord als er oogcontact is. Dan weet je dat hij of zij luistert. Mijn huisarts was in ieder geval verrast door mijn zwijgzaamheid, totdat hij me aankeek en ik zei: Ja, nu wil ik wel vertellen over hoe het met me gaat.”

De conclusie van de gesprekken: sta stil bij je eigen invloed op een situatie. Het zijn meestal de kleine dingen in het dagelijks leven die een groot verschil kunnen maken. De vraag blijft staan hoe beroepskrachten in de gezondheidszorg (meer) aandacht kunnen hebben voor de minder tastbare zaken van positieve gezondheid.

Op de Dag van de Ouderen Peel en Maas, 3 oktober 2017, volgden in Gemeenschapshuis Kerkeböske in Helden 160 ouderen de workshop over positieve gezondheid. Daniëlle Damoiseaux (Gemeente Peel en Maas) ontwikkelde met regisseuse Ann Philipsen deze workshop over de minder tastbare kanten van positieve gezondheid en de keuzes die je daarin maakt.

Foto: Vorkmeer  - fotografe Linde Joosten