Terugblik themabijeenkomst Adviesraad Sociaal Domein

Verbindingen maken tussen actieve inwoners, het sociaal en medisch domein. Dat stond centraal op 7 november 2019 tijdens de themabijeenkomst van de Adviesraad Sociaal Domein Peel en Maas.

Verlangen naar een nieuw zorglandschap

Huisarts Hans Peter Jung uit Afferden liet de aanwezigen verlangen naar een nieuw zorglandschap. Werken vanuit positieve gezondheid met voldoende tijd en aandacht voor de patiënt. Resultaten van zijn experiment zijn tot nu toe positief: mensen voelen zich geholpen, er zijn minder doorverwijzingen naar specialisten en de zorgkosten zijn gereduceerd. Hans Peter Jung sluit af met de tegenstelling in ons zorgsysteem: het leveren van kwaliteit of leveren van  productie. Dit was 10 december 2019 ook te lezen in Dagblad de Limburger.

In gesprek

Tijdens de avond werden lokale voorbeelden gedeeld. Onder andere over de nieuwe dagbesteding in Baarlo: ‘Het is een groot succes. De lijnen zijn heel kort, er wordt veel samen met de andere partners besproken.’ En over zaken die de KBO signaleert: ‘dementie is belangrijk. Nu wordt een echtpaar na 60 jaar van elkaar gescheiden, omdat een van de twee Alzheimer heeft. De samenwerking kan beter.’ In groepjes gingen de aanwezigen aan de slag met casussen over dementie, verward gedrag en eenzaamheid. Voor het verslag van de avond en meer informatie over de Adviesraad Sociaal Domein kijk op de website Adviesraad Sociaal Domein.  

Bron: Hans Peter Jung