Luchtruim gebruik

Voor het opstijgen of landen buiten een vliegveld met een helikopter of luchtballon vraagt u een ontheffing aan bij de provincie Limburg. Wilt u heliumballonnen oplaten? Dan moet u dit melden bij de provincie Limburg.

Aanvraag ontheffing opstijgen of landen buiten luchthaven

De algemene regel is dat het verboden is om met een luchtvaartuig op te stijgen of te landen op een ander terrein dan een luchthaven. In sommige gevallen kan de provincie Limburg hiervoor ontheffing verlenen.

U vraagt een ontheffing voor gebruik van het luchtruim schriftelijk aan bij de provincie Limburg. Dit heet een TUG-ontheffing ('tijdelijk en uitzonderlijk gebruik').

In uw verzoek vermeldt u datum en tijdstip, locatie, naam van de verantwoordelijke persoon en de maatschappij en het registratienummer van het toestel. De provincie besluit binnen 4 weken over uw aanvraag. TUG-ontheffing aanvragen bij de provincie Limburg.

Oplaten helium ballonnen

Wilt u heliumballonnen oplaten voor bijvoorbeeld een ballonnenwedstrijd? Dan moet u dit melden bij de verkeersleiding van Schiphol  Airport. Zodra u weet op welke datum en tijd u de ballonnen gaat oplaten, belt u naar de verkeersleiding op telefoonnummer 020 - 40 62 201. Op de dag zelf belt u een kwartier voor het oplaten van de ballonnen nog eens naar de verkeersleiding van Schiphol Airport om het tijdstip te bevestigen.

Let op: u mag de ballonnen niet aan elkaar knopen. Ook mogen er geen ijzeren delen aan de ballonnen zitten. Kaartjes mogen dus niet met paperclips of haakjes aan de ballonnen worden vastgemaakt, maar moeten aan het touwtje zelf vast zitten.