Ondermijnende criminaliteit 

Ondermijnende criminaliteit, wat is dat nou eigenlijk? De exacte definitie is moeilijk in een zin samen te vatten, maar grofweg betekent het de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld.

Er zijn genoeg praktijkvoorbeelden, zoals de buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan, mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie, maar ook overlastgevende hangjongeren op een pleintje die ervoor zorgen dat omwonenden geen aangifte durven te doen.

Sommige vormen van criminaliteit zie je niet als je niet goed kijkt. Wat niet weet, wat niet deert? Integendeel! Als de buurman wiet verbouwt op zijn zolder, kan er brand en waterschade ontstaan. De hele straat loopt gevaar. En allemaal draaien we op voor de kosten van de gestolen stroom. Zo ondermijnt uw buurman de samenleving.

Bedrijfsleven en verenigingsleven

Criminele activiteiten die het bedrijfs- en verenigingsleven aantasten, zijn een probleem voor ons allemaal.

  • Bedrijven zonder klanten, maar met veel omzet.
  • Drugslabs of wietplantages in een legaal gehuurd schuur of pand.
  • Gulle sponsoring van de voetbalclub met contant geld.
  • Een ongevraagde ‘beveiliger’ in een café, allemaal voorbeelden van ondermijning.

Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Maar hoe pakken we dit als samenleving (overheid, bedrijven, publiek) aan? Door samen te werken. Samen stoppen we ondermijning.

Wat te doen?

Gemeenten, bedrijven, waterschappen, politie, brancheorganisaties en ja, ook de buren kunnen iets doen. Ziet, hoort, ruikt u onraad? Heeft u het gevoel dat er iets niet pluis is? Meld het, altijd. Vul het formulier Is er iets niet pluis in of bel de politie via 0900 8844.