Meijel - 4 seizoenen wandeling

IVN Helden (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) organiseert een 4 seizoenen wandeling. De wandeling is in een gedeelte van de Groote Peel onder begeleiding van IVN gidsen.

4 seizoenen wandeling

De wandeling start bij de Belfort (uitkijktoren) gelegen aan de Vossenberg in Meijel, een zijstraat van de Nederweerterdijk. Iedereen is van harte welkom in dit prachtig wandelgebied met een rijke natuur waar we te gast mogen zijn. Van te voren aanmelden is niet nodig.

Na regen is de kans op 'blubberwandelen' aanwezig. Waterdichte schoenen of laarzen met ruw profiel zijn dan geen overbodige luxe. Desondanks blijft een wandeling onder deze omstandigheden de moeite waard.

Het wandelgebied

Heel lang geleden was de huidige Peel het stroomgebied van de Maas. Doordat het terrein zich langzaam verhief, werd de Maas naar het oosten gedrongen. Het landschap veranderde in de loop der eeuwen in een uitgestrekt hoogveengebied met stukken heide en zandverstuivingen.

Het huidige landschap van de Groote Peel is ontstaan door het afgraven van veen voor turfwinning. Turf (droog hoogveen) was eeuwenlang een belangrijke brandstof. Door het afgraven zijn op sommige plaatsen grote waterplassen ontstaan.

Tijdens deze wandeling kijken we met een knipoog naar de zogenaamde plas en dras weilanden en naar de 6 kazematten naast de Belfort. De gidsen vertellen daar ter plekke meer over.

Bekijk de website van IVN Helden voor meer informatie.

Datum

Zondag 10 oktober 2021 09:00 uur - 11:30 uur

Locatie

Start Belfort Vossenberg in Meijel