Maasbree - wandeling Craijelheide

Zondag 23 juni 2019 organiseert IVN Helden e.o. een wandeling in het prachtige natuurgebied Kraijelheide. oor deze wandeling verzamelen we ons om 9.00 uur bij het IVN gebouw Koosterstraat 12 Helden. We vertrekken samen naar Maasbree, waar bij de kerk Peter Maessen op
ons wacht.

Crayelheide (Craijelheide of Kraijelheide) is een natuurgebied tussen Boekend en Maasbree. Het Maasbreese deel beslaat 80 hectare en het Boekendse deel 130 hectare. Aan oostzijde grenst het aan het Koelbroek. Etymologisch stamt de naam van kraai-lo wat kraaienbos betekent. Een synoniem van deze naam, Kraayel, komt al voor in 1767. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd het gebied grotendeels ontgonnen in het kader van werkverschaffing. Later werd het een recreatiegebied.

In lokale plannen, die tussen 1967 en 1982 werden gevormd, kreeg het gebied een militaire bestemming waarbij de soldaten van de Frrederik Hendrik kazerne hun oefenterrein aan de Groote Heide zouden verruilen voor de Crayelheide, maar het gemeentebestuur van Venlo maakte bezwaar hiertegen, later gevolgd door omwonenden en belangengroepen.

Uiteindelijk werden deze plannen van het Ministerie van Defensie niet uitgevoerd en het gebied is momenteel nog steeds natuurgebied.
Deelname aan de wandeling is gratis. Contactpersoon is Peter Maessen Maasbree 06 8129 3259.

Website: https://www.ivn.nl/afdeling/ivn-helden-eo

Datum

Zondag 23 juni 2019 09:00 uur - 12:00 uur

Locatie

Start IVN gebouw Helden