Panningen - Orgelimprovisaties Joost Langeveld

Organist Joost Langeveld krijgt grote bekendheid als improvisator bij de vertoning van stomme films. In 2015 heeft hij improvisaties bij de griezelfilm The Phantom of the Opera van Ruper Julian uitgevoerd in de kapel van de Lazaristen en bij de film Faust van Friedrich Murnau in de Stevenskerk in Nijmegen.

Orgelimprovisatie Joost Langeveld

Dinsdag 27 november 2018 is hij te zien om 20.00 uur in de kapel van het Missiehuis in Panningen met orgelimprovisaties bij de film Battleship Potemkin (1925).

Film Potemkin

Pantserkruiser Potemkin was een opdrachtfilm naar aanleiding van de herdenking van de Russische Revolutie. De revolutionaire strekking was voor veel landen, waaronder Nederland, aanleiding de film te verbieden. De film werd wereldberoemd vanwege zijn perfecte spanningsopbouw, de even woeste als dynamische montage en de beroemde trappenscène.

In deze scène marcheren de soldaten de trappen af, terwijl ze de opstandelingen en bevolking genadeloos neerschieten en neersabelen. Deze scène heeft internationaal grote invloed gehad op filmers - onder meer op de Duitse Leni Riefenstahl - en is vaak aangehaald in andere films, waaronder Amerikaanse producties als The Godfather, The Untouchables en Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith.

Datum

Dinsdag 27 november 2018 20:00 uur - 23:59 uur

Locatie

Missiehuis, Kerkstraat 8, Panningen