Van arbeidsmatige dagbesteding naar betaalde arbeid

Lynn van Heugten, 26 jaar, woont in Panningen heeft dankzij haar doorzettingsvermogen en wilskracht laten zien dat je altijd kunt leren en je wensen na moet streven.

Werkdoelen

Na haar schoolperiode heeft Lynn bij Bakkerij op de Beek en Oppe Koffie in arbeidsmatige dagbesteding ‘gewerkt’. Ze heeft hier de basisvaardigheden van arbeid geleerd in een veilige omgeving. Na verschillende interne scholingen heeft zij laten zien toe te zijn aan de volgende stap.

Dit werd met de inzet en het vertrouwen van de gemeente Peel en Maas een mooie werkplek bij de Jumbo in Panningen. Hier is Lynn samen met haar jobcoach Sandra, PSW Werk, aan de slag gegaan met verschillende werkdoelen. Het werken met mensen is een grote passie van Lynn. Daarmee was het klantencontact een mooi onderdeel van het werk voor haar. Jumbo Panningen heeft hierin voor Lynn veel betekend door uitstekende begeleiding te bieden.

Werken met ouderen

Lynn haar wens om te werken met mensen werd steeds sterker, in het bijzonder het werken met ouderen. Hiermee zijn Sandra en Loes, Loes van Heugten Psychosociale Hulpverlening, aan de slag gegaan. De 1e stap werd gezet, een kennismakingsgesprek bij Zorgcentrum Sint Jozef in Meijel. Dit leidde tot een mooie baan binnen het zorgcentrum. Lynn heeft hier een werkplek gekregen die ze samen met Sandra, Loes en Ingrid, haar collega, heeft vormgegeven. Bij de taken van Lynn komen haar kwaliteiten goed naar voren en worden haar beperkingen erkend.

Lynn over haar werkzaamheden: 'Vanuit Oppe Koffie, waar ik met een dienblad heb leren lopen, doe ik dit nu bij Sint Jozef voor de ouderen'. Haar collega Ingrid vult aan dat Lynn altijd een lach op haar gezicht heeft en veel doet voor de ouderen in het zorgcentrum. 'Het brengt hen geluk en dat is prachtig.'

Zorgcentrum Sint Jozef

Ondanks dat Zorgcentrum Sint Jozef onbekend was met het werken met mensen met een arbeidsbeperking stonden zij toch open voor deze stap. Het team waarin Lynn werkt gaf al vrij snel aan meer over de beperking van Lynn te willen leren om haar nog beter te kunnen ondersteunen. Dit heeft geleid tot een op maat ontwikkelde informatiebijeenkomst voor het team. Om de kwaliteit van ondersteuning te waarborgen komen Sandra en Loes wekelijks op werkbezoek om Lynn en het team te begeleiden waar dat nodig is. 'Lynn werkt nu 2 jaar bij Sint Jozef en zorgt voor veel werkvreugde in het horecateam', zegt Ingrid. Aan stoppen moet Lynn daarom nog lang niet denken.

Inmiddels zijn er in samenwerking met Sint Jozef meerdere kandidaten aan de slag. Een samenwerking die we met z’n allen waarderen. Samen met Sint Jozef kijken we naar werkzaamheden die passend zijn voor de kandidaat, waardoor er een win-win situatie ontstaat. 'Twijfel nooit aan jezelf en durf te vragen! Pas dan kom je verder', aldus Lynn.

Lynn van Heugten, Loes van Heugten

Lynn van Heugten