Pilot brugklas inburgering

De nieuwe Wet inburgering, die per 1 januari 2022 in werking trad, vraagt om een nieuwe aanpak als het gaat om de participatie en integratie van statushouders. Vroegtijdig meedoen in de samenleving, zowel op sociaal als werkinhoudelijk vlak, staat centraal. Vanaf 1 januari 2022 voert de gemeente Peel en Maas de regie over de inburgeringstrajecten.

Nieuw initiatief

Met dit in ons achterhoofd hebben we in september 2021 de pilot brugklas gecreëerd. In de brugklas volgen nieuwe statushouders een tienwekelijks programma gevuld met verschillende lokale activiteiten. Denk aan workshops, bedrijfsbezoeken, werkgerichte bezigheden en activiteiten gericht op kennismaking met de gemeente Peel en Maas.

Bijdrage leveren door bedrijven

Een groot aantal bedrijven hebben zich gemeld om een bijdrage te leveren aan het programma van de eerste pilot van de brugklas. Bedrijfsbezoeken zorgen voor een levensechte introductie over de Nederlandse arbeidsmarkt en de verschillende branches in Peel en Maas. Hierdoor ontstaat een goed beeld van de inhoud van verschillende functies. Deze ervaring draagt bij aan een realistische loopbaankeuze.

Camping de Heldense Bossen

We zijn onder andere hartelijk ontvangen door Camping de Heldense Bossen. Tijdens een uitgebreide rondleiding is er uitleg gegeven over de camping en de verschillende werkzaamheden. De deelnemers kregen zo een goed beeld van de facilitaire- en schoonmaakwerkzaamheden, het werk van de medewerkers receptie maar ook hoe het groenonderhoud op het park werkt.

Wicro Plastics

Een ander bedrijfsbezoek heeft plaatsgevonden bij Wicro Plastics in Kessel. Ook hier kregen de deelnemers een uitgebreide en interessante rondleiding door de fabriek en de assemblagehal. Veel statushouders hadden nog nooit een fabriek van binnen gezien en bekeken het productieproces met veel belangstelling. Daarnaast was ook hier veel uitleg en aandacht voor de verschillende functies en bijbehorende werkzaamheden binnen Wicro Plastics.

Als u net als Camping de Heldense Bossen en Wicro Plastics een bijdrage wilt leveren aan de toekomstige brugklassen, neem dan via e-mail contact op met de gemeente Peel en Maas. We bespreken graag samen de mogelijkheden.