Changes to Town Hall services

Zugang zum Gemeindehaus

Zmiany w funkcjonowaniu Urzędu Gminy

Changes to Town Hall services in Arabic

Aangepaste dienstverlening Huis van de Gemeente

Knokken voor de zaak

Ik zat met Miriam op zondag 15 maart 2020 om half 6 op de bank te kijken naar de ingelaste persconferentie. Toen we te horen kregen dat alle horeca direct moest sluiten, hebben we wel even moeten huilen van verslagenheid. Dan spookt er van alles door je hoofd. Je denkt aan je zaak die je in de afgelopen 5 jaar hebt opgebouwd. Maar al snel ging dat gevoel over naar strijdvaardigheid en het willen knokken voor je zaak.

Het was snel duidelijk dat afhalen wel mogelijk was. We zijn gaan nadenken over hoe we dat het beste konden gaan aanpakken. Vanaf dag 1 van de horeca lock down zijn wij ‘open’ gebleven voor afhalen en bezorgen. We hebben onze twee vaste medewerkers en alle oproepkrachten en stagiaires vanaf de eerste dag thuis gelaten.

Wij hebben, als ondernemersechtpaar, alles met zijn tweeën gedaan. Ook omdat alles nieuw is en je op dat moment niet weet hoe het virus zich ontwikkeld. En we wilden geen enkel risico nemen met de gezondheid van onze medewerkers.

Natuurlijk hebben we niet die omzetten gedraaid die we normaal zouden draaien. Zeker niet met een zaak die in de lunchtijd altijd bomvol zit. Maar gelukkig kwamen veel vaste gasten om hun lunchgerechten af te halen. Vorig jaar hebben we een schepijsvitrine aangeschaft, omdat er veel vraag was naar ambachtelijk schepijs. Tot ons grote geluk werd het na de lock down al snel mooi weer en hebben we veel ijsjes verkocht. Achteraf dus een hele goede zet geweest.

Bij Bufkes bezorgen we ook veel bij bedrijven op de industriegebieden in de regio. Helaas viel die omzet meteen weg na de lock down. Immers ook daar werden alle bijeenkomsten, cursussen, vergaderingen afgelast. De kantines sloten.

De verplichte 1,5 meter maatregelen bij deze lock down is op een creatieve manier goed op te lossen. Ons pand met de afhaal/ijscounter in de voorkant van het gebouw leent zich daar ook prima voor. We hebben met stickers lijnen op de stoep gezet zodat de wachtende klanten ook ver genoeg van elkaar stonden. Ook hebben we meteen contact gezocht met de regioconsulente van KHN. Zij gaf ons nog advies over de geldende regelgeving van dat moment.

Voor (kleine) ondernemers die twijfelen of ze wel of niet lid moeten worden van een branchevereniging, kan ik oprecht zeggen dat het zeker de moeite waard is om je aan te sluiten. Voor horecaondernemers is KHN dé partij die op landelijk én regionaal niveau heeft onderhandeld. De KHN heeft de belangen van de ondernemers goed behartigd en doet dat nu nog steeds. Fijn dat je in zo’n bizarre tijd met al je vragen terecht kunt bij een partij die kennis van zaken heeft. 

Het moet blijken of met de ‘gedeeltelijke’ opening van de terrassen en de restaurants ook alles weer goed gaat lopen. Het zal niet meer zo zijn zoals voor de coronacrisis. Misschien moeten we de eerste weken de regels als horeca nog wat gaan bijstellen.

Ikzelf ben niet bang dat er een tweede coronagolf komt, maar we kunnen niet in de toekomst kijken. Hopelijk kunnen we in de zomermaanden nog wat van de schade inhalen. Maar dat dit een verloren jaar is, staat nu al vast.

 
Mike en Miriam Peeters