Geldzorgen door de stijgende lasten nemen toe

In Nederland zijn er 1,5 miljoen huishoudens met geldproblemen en bij ongeveer 85 % van de groep met een inkomen tot 120 % van het sociaal minimum passen de uitgaven niet meer in het budget.

Bijna 1 op de 10 huishoudens worstelt met problematische schulden. Slechts 1/6 van die huishoudens is in beeld bij de hulpverlening. En als de mensen in beeld zijn, dan duurt het vaak te lang voordat mensen echt uit de schulden zijn.

Het kan iedereen overkomen. Er zijn namelijk heel veel oorzaken, waardoor het financieel mis kan gaan: hoge energierekening, inflatie, baanverlies, ziekte, stijgende prijzen, enzovoort. Met een modaal inkomen wordt het steeds lastiger om rond te komen. Het is natuurlijk niet mogelijk om het vraagstuk van problematische schulden volledig op te lossen. Het is wel mogelijk om financiële ellende te voorkomen of in ieder geval te beperken.

Mogelijkheden als werkgever bij financiële moeilijkheden van uw werknemer

Door ontslag, minder werk, stijgende lasten of andere redenen kan uw werknemer het financieel moeilijk hebben of gaan krijgen. Wanneer u dit bij uw werknemer opmerkt heeft u als werkgever een aantal opties:

  • ga een open gesprek aan over de gevolgen van de financiële terugval in inkomen
  • probeer samen oplossingen te bedenken
  • geef informatie over hulp die mogelijk is.

Ga het gesprek aan

Het is een gevoelig onderwerp en er komt veel schaamte bij maar probeer de eerste stap te zetten om een open gesprek aan te gaan met uw werknemer, in een veilige omgeving en zonder een oordeel te hebben over de situatie van uw werknemer.

De signalen op de werkvloer  van werknemers die de financiële problemen hebben zijn bijvoorbeeld: 

  • niet meer meedoen aan cadeaus of uitjes
  • vragen om voorschot
  • meer uren willen werken of vooruitbetaling vakantiegeld
  • afwijkend ziekteverzuim
  • problemen in thuissituatie
  • emotioneel gedrag
  • verminderde productiviteit en concentratie

Door een open gesprek met uw werknemer aan te gaan, kunt u grotere financiële problemen voorkomen zowel voor uw werknemer als voor uw bedrijf.

Bedenk samen oplossingen

Het is soms mogelijk om samen een oplossing te bedenken voor de financiële situatie van uw werknemer. Zoals meer uren bieden, hoger loon of een budgetcoach. Het is wel belangrijk om duidelijk aan te geven wat uw rol hierin is of zal zijn en bij complexe situaties doorverwijzen naar de juiste hulpverlening.

Informeer uw werknemer over mogelijke oplossingen

Er is geen zekerheid over de duur van deze koopkrachtcrisis. Geld lenen bij andere organisaties of personen is daarom vaak niet de beste oplossing. Het is belangrijk dat u uw werknemers informeert over mogelijke oplossingen en hulp. Er is online veel te vinden over hulp bij financiële problemen. Geef uw werknemer de ruimte om naar afspraken met hulpverleners te gaan als dat nodig is.

Vorkmeer helpt om overzicht te krijgen

Een deskundige vrijwilliger van Vorkmeer geeft persoonlijk advies en ondersteuning. Ze helpen ook mee om de financiële situatie in kaart te brengen. Vorkmeer verstrekt daarnaast hulp bij het ordenen van de papieren, bij het beantwoorden van vragen over de belastingen en bij het controleren van alle toeslagen. Als het nodig is, helpen ze bij het maken van afspraken over betalingsregelingen en kunnen ze ondersteunen bij het aanvragen van hulp door een schuldhulpverlener.

U kunt Vorkmeer bereiken via 077 307 7350 of e-mail naar amw@vorkmeer.nl. De werknemer kan ook naar de Wegwijzer komen. Daar wordt uw medewerker direct door Vorkmeer te woord gestaan. Het spreekuur is elke dag van 08.30 uur tot 12.00 uur in het Huis van de Gemeente in Panningen. Het is niet nodig om een afspraak te maken.

Gemeentelijke schuldhulpverlening kan een optie zijn voor uw werknemer

Uw werknemer kan, als er behoefte is aan ondersteuning bij geldzorgen, ook bij de eigen gemeente terecht. Gemeentelijke schuldhulpverlening is er niet alleen voor een schuldsaneringstraject. De gemeentelijke schuldhulpverlening is er ook om mensen in een vroeg stadium te helpen bij financiële problemen. Hoe eerder uw werknemer hulp inroept, hoe makkelijker zij de achterstand kunnen oplossen. Gemeentelijke schuldhulpverlening kost niks. U kunt uw werknemer verwijzen naar de schuldhulpverleners van hun eigen gemeente.

Bereikbaarheid schuldhulpverleners gemeente Peel en Maas

De schuldhulpverleners van de gemeente Peel en Maas zijn op maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 uur en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 077 306 6666. Vraag naar iemand van schuldhulpverlening of stuur een e-mail naar schuldhulpverlening@peelenmaas.nl.