Eén van de vele succesverhalen bij Jumbo Panningen

Jarno was net 16 jaar toen hij in september 2017 solliciteerde naar een bijbaantje in onze winkel. Hij schreef: ‘Ik wil graag bij de Jumbo werken omdat mijn grote zussen ook al bij jullie werken en dit met veel plezier doen.’

Wij kenden het gezin inderdaad via de zussen. We wisten dat Jarno op het praktijkonderwijs zat. En ook dat hij wellicht iets meer begeleiding nodig zou hebben en minder snel en productief zou zijn dan een gemiddelde jongere. Maar wij vonden: ‘zo’n jongen heeft toch net zo goed recht op een bijbaantje, het recht om erbij te horen en mee te doen in de maatschappij.’ 

Na een prettig kennismakingsgesprek startte Jarno bij ons in de vulploeg. En met wat extra aandacht en begeleiding in de startperiode vond Jarno al snel zijn draai. Het werken in de supermarkt beviel hem wel. Hij maakte mooie stapjes in zijn ontwikkeling en we leerden hem kennen als een vrolijke, vriendelijke en positieve jongen.

In januari 2018 -na de kerstvakantie- nam Mieke Reehuis van Wildveld, praktijkonderwijs in Venlo, contact met ons op. Ze was als stagedocent op zoek naar een stageplek voor Jarno. Tot zijn 18e verjaardag heeft Jarno bij ons stage gelopen. Eerst op de afdeling DKW, waar hij hetzelfde werk deed als in de vulploeg. Zijn bijbaantje in de vulploeg op de avonden bleef hij combineren met de stage overdag. Later heeft hij ook op verschillende versafdelingen gewerkt, uiteindelijk tot vier dagen per week. Zo ontwikkelde hij zich stap voor stap. Zijn takenpakket werd steeds wat groter.

Tijdens zijn stage waren er regelmatig contacten tussen de stagebegeleider van ons bedrijf, die Jarno op de werkvloer aanstuurde en Mieke, de stagedocent van Wildveld. Met het oog op Jarno’s 18e verjaardag en de gewenste uitstroom uit het onderwijs zijn we in maart dit jaar rond de tafel gevraagd door Mieke van Wildveld en Sandra Smeets vanuit de gemeente. Of we voor Jarno mogelijkheden zagen voor een dienstverband?

Om een lang verhaal kort te maken: sinds augustus is Jarno bij ons werkzaam voor 32 uur per week als verkoopmedewerker. Vanuit Wildveld is er nog voor een half jaar fijne, extra begeleiding in de vorm van een transitiecoach die de weg van school naar betaald werk voor Jarno, maar ook voor ons, versoepelt. Sandra heeft alles geregeld voor ons in de wirwar van regels op het gebied van loonkostensubsidie. Ook met haar zijn de lijntjes prettig en kort.

Onze gunfactor naar Jarno heeft helaas wel financiële nadelen: omdat Jarno al langere tijd een betaald dienstverband bij ons had als scholierenbijbaantje, is de aanvraag voor de LKV-doelgroepverklaring afgewezen. Als werkgever blijk je dit aan te kunnen vragen tot drie maanden na indiensttreding. In het vervolg checken we het doelgroepregister bij nieuwe medewerkers daarom standaard.

Naast Jarno werken er bij ons in het bedrijf meerdere medewerkers ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Hoe mooi is het om deze mensen uit onze eigen gemeente aan een fijne werkplek te helpen, zodat ze ook hun steentje kunnen bijdragen. Voor ons is dit een logische vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Harald en Ilse van Beek
Jumbo Panningen

  Jarno-werken-in-een-Jumbo-filiaal

  Logo-Jumbo