Een echt succesverhaal

Geschreven door Rick Smolders

In de winter van 2019 ben ik een werkstage aangegaan bij Bufkes in Panningen. Tijdens deze werkstage zou duidelijk worden of ik klaar was voor de stap naar betaalde arbeid. Er werd gelet op zaken als (op tijd) komen, nakomen van afspraken, het tempo en de kwaliteit van uitvoering van taken enzovoort. Toen brak de helse coronatijd aan, weg was mijn stageplek en daarmee mijn toekomstperspectief. Ik heb me toen ingeschreven voor een mbo-opleiding niveau 1 maar ik ben niet  gestart.

De coronaperiode heeft een grote impact gehad op mijn mentale welzijn, mijn hele zelfvertrouwen was weg, ik voelde me weer onzeker en daar had ik juist zo hard aan gewerkt. 

Toen heb ik samen met mijn jongerencoach van gemeente Peel en Maas, Sandra Smeets, opnieuw gekeken naar wat wel een goede vervolgstap kon zijn. We maakten de afspraak dat ik ging deelnemen aan het activeringstraject gemeente-NLW dat in beginsel is ingericht om ondanks corona toch buiten de deur te komen, mensen te ontmoeten en werkvaardigheden te trainen. Daarnaast mocht een jobcoach met mij op zoek gaan naar een passende werkplek voor mij. Dit werd Willeke Michiels van jobcoachorganisatie Work-Sjop.

Na samen sparren aan tafel zijn we uiteindelijk bij verschillende bedrijven langs geweest. Ik was weer enthousiast en wilde eigenlijk alles wel proberen, behalve werken in een supermarkt. Onze zoektocht eindigde uiteindelijk in juni 2021 bij supermarkt Coop in Maasbree, echt waar! Ik las de taakomschrijvingen en ging met Willeke in gesprek met supermarktmanager Karin Janssen. Zij stelde voor om twee keer op proef te komen werken, om te kijken hoe me dat beviel. Hier ging een nieuwe wereld voor mij open. Ik voelde me vrijwel gelijk op mijn gemak binnen Coop. Een klein team met een informele sfeer, iedereen stelt zich flexibel op en helpt elkaar. Bovendien een overzichtelijke winkel.

Ik ben gestart met vakken vullen afgewisseld met spiegelen. Een duidelijke taak die ik al snel zelfstandig kon uitvoeren en eigenlijk al erg leuk vind om te doen. De twee proefdagen werden een korte proefplaatsing en in september 2021 een betaalde baan. Yes!!

Ik ben begonnen met 2 maal 2 uur werken per week. In kleine stapjes ben ik gegroeid naar 6, 12, 24 en inmiddels 32 uur werken per week. Het vullen en spiegelen werd ingewikkelder. Denk aan de versafdeling, de zuivel en de diepvries. Inmiddels draai ik ook al kassa bij. En als ik een keer in de avond of op een zaterdag werk, leer ik de nieuwe vulploegmedewerkers, die vaak nog heel jong zijn, het vakken vullen aan.

Mijn eerste jaar zit erop, mijn arbeidsovereenkomst wordt verlengd en ik kijk als aankomend verkoopmedewerker samen met Karin uit naar een volgende taak om te leren, denk aan het SVH diploma om ook klanten in onze slijterij te mogen helpen en aan het openen en sluiten van de winkel. Wat ben ik blij met wat ik bereikt heb!

Karin Janssen: Wat een succesverhaal Rick, onvoorstelbaar wat jij in een jaar bereikt heb. Ik ben ongelooflijk trots op je. Inmiddels ben je een onmisbare schakel in ons team. Wie had dat ooit verwacht, je hebt jezelf meer dan overtroffen. Ik ben benieuwd, hoe je je komend jaar gaat ontwikkelen. Ik werk sinds 1988 in de supermarkt en er zijn in de jaren vele mooie momenten geweest, maar deze is een top 3 notering!

Rick en Karin bij Coop