Een dijk van een ontwikkeling naar LOEIHARD!

Joris heeft in het verleden via VSO Wijnberg het MBO1 diploma gehaald. Vervolgens heeft hij via Gilde Opleidingen zijn MBO2 diploma financieel medewerker behaald. Toen is Joris met inzet van voorzieningen mogelijk door de indicatie banenafspraak, gaan werken bij Phicoop in Kessel als vulploegmedewerker. Dat verliep best goed. Op enig moment gaf hij aan dat hij meer uit zichzelf wilde halen, dat de tijd daar rijp voor was omdat hij als mens sterker was geworden. Bovendien zag hij leeftijdsgenoten hetzelfde werk doen in de avonduren en daarnaast mooie opleidingen doen. Hij wist ook al welke richting dat zou moeten worden, webdeveloper front-end!

In oktober 2019 is Joris aanvullend aan het werken bij Phicoop gestart met een basistraining webdeveloper front-end bij Slim in ICT te Kelpen. Deze training heeft Joris deels zelf betaald.

Gedurende het jaar dat volgde, is Joris er helemaal van overtuigd geraakt dat dit zijn beroep moest gaan worden. Zijn kennis en kunde waren echter nog onvoldoende om in deze sector zijn salaris te kunnen gaan verdienen.

Opleiding tot webdeveloper front-end

Joris is gestopt bij Phicoop en een webdeveloper front-end opleiding gaan volgen bij REA College Eindhoven. Dit met inzet van een scholingsvoucher ten laste van de Provincie, een vorm van maatwerk beroepsonderwijs. Maatwerk? De focus ligt op aanleren vakvaardigheden waarbij klassen klein zijn waardoor er veel tijd is voor studenten die dat nodig hebben. Hij had inmiddels het rijbewijs behaald, dus de weg ernaar toe was al gauw geen drempel meer. Deels thuis les volgen door corona, bleek in geval van Joris ook geen extra uitdaging. Als hij eenmaal een doel heeft en de communicatie over wat wel en niet moet duidelijk verloopt, kan hij vooruit en dan geldt voor Joris: ‘afspraak is afspraak’!

Joris was zo’n 2-3 dagen per week bezig met zijn opleiding. We hebben samen met hem gezocht naar een bijpassende werkstage zodat hij alvast wat ervaring in de praktijk kon gaan opdoen. Dat bleek moeilijk. Uiteindelijk is Joris per 1 juli 2021 voor 3 dagen per week gestart bij gemeente Peel en Maas, waar hij verschillende taken mocht uitvoeren onder aansturing van archivaris Toos Wilms.

Denk aan digitaliseren van bouwvergunningen, ompakken dossiers, fotobeschrijvingen op PeelenmaasNet controleren etc.. Joris deed dat uitstekend. Zijn kwaliteitsbesef is groot, hij stelt vragen en geeft zelfs verbeteradviezen. Op dinsdag werkte hij (op eigen verzoek!) als postverwerker achter onze facilitaire balie en hielp bezoekers aan deze balie met vragen als er even geen huismeester ter plaatse was.

Werkstage 

In het najaar van 2021 heeft Joris zijn opleiding bij REA positief afgesloten en begin 2022 is het ons alsnog gelukt om een bijpassende werkstage voor Joris te vinden. Joris ging 2 dagen bij Peel en Maas werken en 3 dagen bij Loeihard in Meijel stage lopen. Eigenaar Jac Engels vertelde bij de kennismaking dat hij in zijn jeugdjaren naast studie geen vakken deed vullen of in de horeca een zakcentje verdiende, maar in de frambozenkwekerij te vinden was van Raspberry Maxx Meijel. Hier kwamen in die tijd ook mensen voor dagbesteding, of hadden een passende baan. In 2016 heeft hij Loeihard mede opgericht, een digitale creatie studio waar men goed is in luisteren, meedenken en loeihard werken! Er worden websites en webshops met karakter gebouwd. Jac was meteen een en al oor om Joris een kans te bieden en hem verder te helpen met zijn praktijkontwikkeling.

Droom verwezelijken

Per 1 juli 2022 moet Toos afscheid nemen van Joris, zijn handjes waren zeer welkom maar ze laat hem met trots gaan naar Loeihard. Daar was het immers altijd om te doen, Joris verder op weg helpen naar het verwezenlijken van zijn droom, zelfstandig in inkomen voorzien als webdevelop front-end. Vanuit de indicatie banenafspraak worden nog wat voorzieningen ter bestendiging ingezet (jobcoaching, loonkostensubsidie), maar zelfs dat is beperkt omdat Joris een dijk van een ontwikkeling heeft doorgemaakt in de afgelopen jaren. Hij heeft misschien een wat ander pad doorlopen, maar het resultaat staat!

Toos bedankt en Jac, je hebt er een betrouwbare, serieuze werknemer bij!