Let op!Op donderdag 17 oktober 2024 kunt u de hele dag geen documenten afhalen.

Let op!Tot 13.00 uur kunt u documenten aanvragen.

Peel en Maas InZicht: Partner in beeld: Regio Noord-Limburg: De Gezondste Regio

Geplaatst op dinsdag 10 september 2024

Gemeente Peel en Maas werkt in Regio Noord-Limburg samen met de 7 andere Noord-Limburgse gemeenten. Samen willen ze de gezondste regio worden.

Vandaag nemen we letterlijk een kijkje in de keuken. Daarvoor reizen we af naar Villa Flora op de Brightlands Campus Greenport Venlo.

Welkom bij de Villa Flora. Mijn naam is Andy Peeters en u bent van harte welkom bij het Regiobureau Noord-Limburg.

Gemeente Peel en Maas werkt in Regio Noord-Limburg samen met de 7 andere Noord-Limburgse gemeenten. Samen willen ze de gezondste regio worden. Vandaag nemen we letterlijk een kijkje in de keuken. Daarvoor reizen we af naar Villa Flora op de Brightlands Campus Greenport Venlo.

Nou we staan hier in het oude Floriade gebouw Villa Flora. Tegenwoordig onderdeel van de Brightlands Campus Greenport Venlo. En hier is een bonte mix van ondernemers, onderwijsinstellingen en bedrijven gevestigd die zich richten op innovatie en ontwikkeling.

In de regio Noord Limburg werken de 8 gemeenten samen: Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Mook en Middelaar, Peel en Maas, Venlo en Venray.

Maar waarom doen we dit met als doel de gezondste regio te worden? We worden met z'n allen steeds mobieler. We wonen ergens anders dan dat we werken. We recreëren ook niet altijd in onze eigen gemeente. En als je binnen de regio een aantal grote thema's samen oppakt, ja dan heb je veel meer slagkracht. En dan kun je samen meer bereiken.

We doen overigens niet alles samen. We hebben afgesproken wat lokaal kan blijft lokaal, maar waar we samen kunnen optrekken dat pakken we regionaal op.

Gezondheid staat op 1 en omdat wij samen willen werken aan een gezond ondernemerschap, een gezond klimaat, een gezonde leefruimte, dat we veilig en goed met mekaar kunnen samenleven. En dan is het belangrijk om voor de toekomst klaar te zijn. Om onze inwoners een goede basis te bieden om te leven en te werken.

Ja brede gezondheid is een item wat belangrijk is voor deze Noord-Limburgse gemeentes. De 8 gemeentes hebben gezamenlijk 1 gezamenlijke visie vastgesteld. In 2040 de gezondste regio zijn van Nederland. En gezondheid gaat daarin breder dan alleen gezondheid van lichaam en geest. En het gaat ook over meer dan voeding. Het gaat ook over een gezonde leeromgeving, een gezond ondernemerschap, veiligheid. Dat zijn onderwerpen die belangrijk zijn voor deze regio.

Die doelstelling behalen we natuurlijk niet alleen, wij werken samen met talloze partners, partijen, onderwijsinstellingen, maatschappelijke partners en we proberen samen te komen tot interessante, innovatieve projecten voor de toekomst.

In het kader van die visie hebben we een uitvoeringsprogramma opgesteld. Het klinkt heel ingewikkeld, maar het zijn eigenlijk 7 belangrijke onderwerpen. Ik zal ze niet allemaal noemen, maar denk aan het onderwerp ruimte, denk aan het onderwerp veiligheid, denk aan het onderwerp kenniseconomie, dat zijn thema's die we gezamenlijk oppakken. Die staan natuurlijk niet op zichzelf, want die hebben met mekaar raakvlakken. Maar we proberen het wel via die thema's op te pakken.

Op de campus zijn genoeg mooie voorbeelden van projecten uit de praktijk te vinden. We staan hier voor de Future Food experience, een 3d film over de toekomst van gezonde voeding. En dat geeft prachtig weer hoe we in de toekomst onze bevolking kunnen voeden. Niet alleen hier, maar ook elders. En dit is een goed voorbeeld van de samenwerking van 8 gemeentes en een aantal belangrijke kennisinstellingen en andere ondernemers.

We hebben nog een praktijkvoorbeeld, dit is een wat groter project. Dit is een onderzoekskas die door de Universiteit Maastricht samen met wat zaadveredelaars is opgesteld. Met hulp van de Regio Noord-Limburg is dit tot stand gekomen. En hierin kunnen onderzoekers, maar ook bedrijven hun nieuwe teelten proberen te testen. En ook dit levert een bijdrage aan de gezondste regio.

Een 3e voorbeeld wat ik kan noemen is Kokkerelli, waarin we echt bezig gaan met de jeugd. De kinderen van een basisschool gaan naar een teler, dat kan een tomatenteler zijn, een aspergeteler of een courgetteteler, die krijgen daar les over hoe gaat dat daar op zo'n bedrijf?Die krijgen de groente mee terug en die gaan in de keuken van Kokkerelli koken. En op zo'n manier komt de jeugd in aanraking met gezonde voeding.

Naast de projecten die we net hebben gezien op de campus zijn er in totaliteit meer dan 100 projecten die we gezamenlijk aanpakken. Als ik even inzoom op Peel en Maas, dan moet je denken aan het fietsroutenetwerk Eikpunten. 2 routes in Peel en Maas. Een actie van VieCuri en de 8 gemeentes over zonnebrand bij basisscholen. 3 agrariërs hebben meegedaan met maatwerkversneller. Het ACT interventieteam dat uitgerold wordt over heel Limburg inmiddels. Zo succesvol is dat. De campagne Kijk Niet Weg!

Deze projecten bedenken we gelukkig niet allemaal zelf. Dit doen we in gezamenlijkheid met onderwijspartijen, ondernemers, maatschappelijke partners en iedereen die ook maar een goed idee heeft om de brede welvaart in de regio te verhogen. Daar gaan we mee in zee.

De betaling vindt op diverse manieren plaats. Maar even kort samengevat, vaak draagt het rijk iets bij, de provincie draagt iets bij, de 8 gemeentes dragen iets bij, maar ook de ondernemers of initiatiefnemers moeten zelf ook een bijdrage leveren in het kader van cofinanciering en zo betalen wij deze projecten.

Meer weten over de samenwerking Regio Noord-Limburg? Kijk dan op de website van de Regio Noord-Limburg.