College stelt realisatiekrediet semipermanente onderwijshuisvesting voor aan gemeenteraad
Geplaatst op vrijdag 23 augustus 2024
In 2021 is het Buurtcollege Agora Maas en Peel (verderop het Buurtcollege) in Panningen gesticht. De afgelopen jaren is deze school voor voortgezet onderwijs gegroeid. Ook het aankomende jaar 2024-2025 groeit het opnieuw met 63 leerlingen naar in totaal 250 leerlingen. De eerdere leerlingenprognose wordt hiermee bevestigd, sinds de stichting groeit het Buurtcollege gestaag en laat een groei zien naar 488 leerlingen in 2029. Dit maakt dat de gemeente met een voorstel naar de gemeenteraad gaat voor de onderwijshuisvesting op korte en op lange termijn voor het Buurtcollege.
De huidige onderwijshuisvesting van Buurtcollege barst uit zijn voegen. Zorgen voor passende onderwijshuisvesting is een wettelijk taak van de gemeente. De gemeenteraad neemt een besluit over het benodigde realisatiekrediet in de vergadering op dinsdag 24 september 2024.
Realisatiekrediet semipermanente onderwijshuisvesting
Het college stelt aan de gemeenteraad van Peel en Maas voor om een realisatiekrediet beschikbaar te stellen van 12.625.000 euro inclusief BTW voor de realisatie van semipermanente huisvesting voor minimaal 25 jaar voor het Buurtcollege en de structurele kapitaallasten á 632.000 euro voor de semipermanente huisvesting te dekken uit de begrotingspost 'Aanvullende kapitaallasten majeure projecten'.
Voorstel voor de nieuwe locatie van de semipermanente huisvesting is voorzien op het gedeelte van Panningen Zuid achter de sporthal, die in eigendom is van de gemeente. De gemeente heeft in samenwerking met de Zorggroep woningbouw voorzien op Panningen Zuid. Het programma van deze woningbouw krijgt plek op het SV Egchel terrein. Met het realisatiekrediet is er definitief zicht op een stabiele en bij het Agora-onderwijs passende onderwijsomgeving, waarin de school en de leerlingen van het Buurtcollege zich de komende jaren nog verder kunnen ontwikkelen. Met de uitwerking van het plan is er een basis waarmee het Buurtcollege ook in haar huisvesting vorm kan geven aan het Agoriaans onderwijs.
Doordat de nieuwe schoollocatie op loopafstand van het Bouwens ligt, kan de ingezette samenwerking tussen beide LVO-scholen elkaar verder versterken. Bijkomend voordeel is dat de verkeersbewegingen tussen beide scholen op korte afstand plaatsvinden.
Uiteraard wordt samen met belanghebbenden, De Zorggroep en het Buurtcollege, de verdere uitwerking nog integraal bekeken.
Met dit voorstel wordt door de gemeente Peel en Maas in brede zin naar de onderwijshuisvesting voor het voortgezet onderwijs in haar gemeente gekeken. Gedurende de duur van de semipermanente bouw zal er dan ook met regelmaat worden bekeken of de onderwijshuisvesting nog passend is voor zowel het Bouwens als het Buurtcollege, waarbij, waar mogelijk, binnen de beide schoolidentiteiten samenwerking wordt gestimuleerd. Een periode van 25 jaar voor de semipermanente bouw is hierbij passend, zodat er tijdig een doorkijk kan worden gemaakt naar de toekomstige totale ruimtebehoefte aan voortgezet onderwijs.
Schooljaar 2025-2026 overbruggen met tijdelijke huisvesting
Naast bovengenoemd realisatiekrediet stelt het college voor om een extra realisatiekrediet voor schooljaar 2025-2026 beschikbaar te stellen van 1.580.000 euro inclusief BTW voor de realisatie van overbruggingshuisvesting, aangezien het Buurtcollege in dat schooljaar niet meer de beschikking heeft over alle huidige locaties. Voorstel is om deze incidentele kosten op te nemen in de begroting voor de jaren 2024-2025-2026 en te dekken binnen de toenemende algemene reserve. Voor een overbrugging van 1 jaar zijn aanzienlijk minder exploitatielasten noodzakelijk voor tijdelijke huisvesting
Begin schooljaar 2025-2026 is de semipermanente huisvesting nog niet gereed. Voor de overbrugging van maximaal een jaar is er tijdelijke huisvesting nodig. Het realiseren van de beoogde semipermanente huisvesting vraagt meer tijd en om deze reden moet er een jaar overbrugging gerealiseerd worden met tijdelijke huisvesting totdat de semipermanente huisvesting gereed is.
Voor de tijdelijke huisvesting zijn een tweetal locaties in beeld, namelijk de aangekochte grond ten zuiden van het SV Egchel terrein en het stuk terrein in het noordelijke gedeelte van Panningen Zuid, naast het Groene Kruisgebouw, dat in eigendom van de Zorggroep is. In de komende periode wordt onderzocht welke van de 2 locaties het meest geschikt is voor de tijdelijke huisvesting
Afwijkend van raadsbesluit december 2023
Op 12 december 2023 besloot de gemeenteraad in te stemmen met de gefaseerde aanpak voor de huisvestingsopgave voor het Buurtcollege Maas en Peel:
- Borgen basiskwaliteit huidige huisvesting (spoor 1)
- Realisatie tijdelijke huisvesting voor overbruggingsperiode (spoor 2)
- Realisatie van definitieve huisvesting in 2028/2029 (spoor 3)
Met het voorstel dat het college nu aan de gemeenteraad doet, wordt op de volgende punten afgeweken van hetgeen er in december 2023 door de gemeenteraad is besloten:
- Semipermanente huisvesting voor minimaal 25 jaar in plaats van permanente huisvesting voor 40 jaar.
- 1 jaar overbruggen met noodlokalen in plaats van 3 tot 4 jaar overbrugging met modulaire units totdat (semi)permanente huisvesting gereed is.
- Voor een overbrugging van 1 jaar zijn aanzienlijk minder exploitatielasten noodzakelijk voor tijdelijke huisvesting, Dit komt ten gunste van de algemene reserve.
Dichterbij invulling huisvestingsopgave van het Buurtcollege
Met het voorstel zijn we weer een stap verder in het realiseren van passende huisvesting voor het Buurtcollege op de korte en op langere termijn. Hiermee is er definitief zicht op een stabiele onderwijsomgeving waarin leerlingen van het Buurtcollege zich de komende jaren kunnen ontwikkelen en waarin de school kan groeien, zonder zorgen te hebben over waar ze de volgende jaren onderwijs krijgen.