Gebiedsontwikkeling Hummerenweg Baarlo een stap verder

Geplaatst op donderdag 15 augustus 2024

Voor de hoogwaterveiligheid in de toekomst wil het waterschap in Baarlo zuidwaarts vanaf de Roffart een nieuwe dijk aanleggen. Ter hoogte van de Hummerenweg zijn enkele grondeigenaren met het idee en verzoek gekomen om in plaats van de kassen nieuwe ontwikkelingen en daarmee ook een dijk op de steilrand mogelijk te maken.

Met medewerking van de betrokken eigenaren aan de Hummerenweg en het waterschap heeft de gemeente een gebiedsvisie opgesteld. Het college van Burgemeester en Wethouders van gemeente Peel en Maas heeft hier een positief standpunt over ingenomen.

Op de steilrand ter hoogte van de Hummerenweg in Baarlo bereidt Waterschap Limburg de aanleg van een groene dijk voor. Een belangrijk voorwaarde om de dijk hier aan te kunnen leggen is dat kaseigenaren hun opstallen slopen en medewerking verlenen aan de nieuwe dijk op de steilrand. De bewoners en grondeigenaren moeten grond verkopen aan het waterschap.

Gebiedsvisie

De gebiedsvisie Hummerenweg beschrijft de kwaliteiten van het gebied. En geeft een doorkijk van hoe het gebied er uit kan zien als de groene dijk op de steilrand ligt, de kassen gesloopt zijn en nieuwe functies zoals natuur en woningen zijn toegevoegd. Een mooi toekomstperspectief voor Baarlo, omdat met deze ontwikkeling de hoogwaterveiligheid voor Baarlo voor minimaal 50 jaar geborgd is.

Vervolg

De gemeenteraad van Peel en Maas wordt over een aantal maanden gevraagd de gebiedsvisie voor de Hummerenweg vast te stellen. In de tussentijd voeren de eigenaren in het gebied gesprekken met het waterschap en de gemeente.

De eigenaren zijn nu aan zet om een concreet plan te maken. Maar eerst moeten zij vóór 1 november 2024 beslissen of zij een overeenkomst aangaan. Hierin maken zij bindende afspraken met het waterschap over de inbreng van de gronden en de aanleg van de dijk. En wordt vastgelegd dat en onder welke voorwaarden ontwikkelingen door de gemeente gefaciliteerd worden.

Gebiedsontwikkeling Baarlo – Hout-Blerick

Met zijn allen leven we van de Maas en we leven met de Maas. Inwoners en bedrijven, bezoekers en overheden. En steeds als de Maas verandert, als de natuur haar grenzen verlegt, ontwikkelen wij met zijn allen mee. Ook nu. Want als gevolg van klimaatverandering is het nodig om mens en natuur beter te beschermen.

Samen versterken en verleggen we dijken, herstellen we beken en creëren we nieuwe kwelgeulen. En als het gebied toch op de schop gaat, grijpen we die kans meteen aan om ook de natuur en economie vooruit te helpen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Provincie Limburg, gemeente Peel en Maas, gemeente Venlo en Waterschap Limburg werken samen aan het project Baarlo – Hout-Blerick.