Bouwen met een kwaliteitsborger

Geplaatst op donderdag 16 november 2023

Gaat u na 1 januari 2024 een woning of een klein bedrijfsgebouw bouwen? Dan moet u een kwaliteitsborger inschakelen. Dit is een onafhankelijk bureau dat het bouwplan en de uitvoering van uw bouwplan controleert, bijvoorbeeld de fundering, ventilatie en constructie van de vloeren.

Op 1 januari gaat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in. Dit gebeurt gelijktijdig met de Omgevingswet. Gaat u na 1 januari bouwen? Dan is het van belang dat u allereerst controleert of u een vergunning nodig heeft, of dat u alleen een melding hoeft te doen. Dit controleert u in het online omgevingsloket, dat vanaf 1 januari online is. In dit loket kunt u ook zien of u een kwaliteitsborger nodig heeft. Uw architect of aannemer kan u hierbij helpen.

Verbouwingen

Waarschijnlijk vanaf 1 januari 2025 moet u voor een verbouwing ook een kwaliteitsborger inschakelen. Voor grotere gebouwen, zoals bijvoorbeeld een appartementengebouw, blijft de gemeente nog een aantal jaren verantwoordelijk voor de controle op de bouw.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de pagina Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Daar vindt u ook een filmpje met uitleg.