Peel en Maas InZicht: Veilig uw open haard stoken

Geplaatst op woensdag 8 november 2023

De dagen worden korter en in menig huis wordt de kachel weer gestookt. Uiteraard is het belangrijk dat u de schoorsteen jaarlijks laat vegen. Kies een bedrijf dat is aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Maar genieten van uw kachel of haard en tegelijkertijd het risico op brand verkleinen, kan ook door te stoken volgens de omgekeerde methode. De brandweer legt u uit hoe deze methode werkt.

Het is weer herfst. De dagen worden korter en in menig huis wordt de kachel weer gestookt. Uiteraard is het belangrijk dat je de schoorsteen jaarlijks laat vegen. Kies een bedrijf dat is aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Maar genieten van je kachel of haard en tegelijkertijd het risico op brand verkleinen, kan ook door te stoken volgens de omgekeerde methode. De brandweer legt je uit hoe deze methode werkt.

Met deze video laat ik u zien hoe u op een schone en veilige manier uw houtkachel aansteekt. Belangrijk daarbij is dat u schoon en droog hout gebruikt. Het liefst geventileerd zoals hier en voor eikenhout geldt 2 tot 3 jaar gedroogd.

Goed gedroogd hout is hout dat een vochtpercentage heeft dat minder is dan 20 procent. Op de markt zijn apparaatjes zoals deze verkrijgbaar waarmee je eenvoudig het vochtpercentage kunt meten. De beste manier om vochtmeting te doen is op een stuk hout dat u net gekloofd heeft. Op deze manier. Zoals u ziet is het percentage 17 procent. Prima gedroogd hout.

Veel branden ontstaan vooral tijdens de koude maanden door schoorsteenbranden. Jaarlijks zijn er in ons land meer dan 2000 schoorsteenbranden. De oorzaak is meestal een vervuild of verstopt schoorsteenkanaal. Stookt u in uw kachel hout of briketten, dan komen er onverbrande deeltjes in het rookkanaal terecht. Die deeltjes vormen daar een teerachtige zeer brandbare laag. Het is daarom belangrijk uw schoorsteen regelmatig te laten vegen door een erkend bedrijf.

U kunt er zelf ook iets aan doen, om aanslag in uw schoorsteen te beperken. Dit noemen we stoken volgens de omgekeerde methode. De Zwitserse methode. Dit ga ik u nu laten zien.

Als eerste opent u de luchttoevoer. Onderop plaats ik de grotere blokken. Een aantal in de lengte richting. Een aantal er dwars bovenop. Daarbovenop plaats ik blokjes van ongeveer 3 bij 3. Dan de kleinste houtjes. En als laatste de aanmaakblokjes. En we dekken het af met wat sprokkelhout.

Bij de omgekeerde methode gebruik je onderop juist de grote blokken. Nieuwe inzichten hebben ons geleerd dat als vuur van boven naar onder wordt geleid, zoals bij een kaars, er minder schadelijke stoffen vrijkomen. De omgekeerde methode zorgt ervoor dat al na enkele minuten na het aansteken er geen zichtbare rook meer is bij de verbranding. U ziet nu dat het hout van boven naar onder gaat branden. Hierdoor is deze methode zichtbaar rook armer.

Schadelijke stoffen van de onderste blokken die bij de verhitting vrijkomen worden direct verbrand. Waardoor de rook schoner is. Over enkele minuten is er uit de schoorsteen geen rook meer zichtbaar. Het is van belang dat de luchttoevoer de hele tijd geopend blijft. Ook als het vuur uit is blijft het gesmeulde hout nog lange tijd nagloeien.

Bijvullen kan het beste gebeuren als er nog volop roetresten aanwezig zijn en het hout goed in de kachel gelegd kan worden. Zonder de handen aan de vlammen te branden. Pas als het gloeien niet meer zichtbaar is, dan mogen de luchttoevoerschuiven dicht. De brandweer wenst u een veilig stookseizoen.

Heb je nog vragen over brandveiligheid? Kijk dan eens op de website van de brandweer voor handige tips.