Voorkom inbraak tijdens donkere dagen

Geplaatst op donderdag 19 oktober 2023

Het is vanaf eind oktober weer vroeg donker ‘s avonds. Dat geeft inbrekers en overvallers meer mogelijkheden om ongezien rond te lopen. Met onderstaande preventietips maakt u het de dieven flink lastiger.

  • Geef uw huis een bewoonde indruk. Laat altijd een lampje branden, of u nu thuis bent of niet. In een compleet donker huis kan een crimineel gemakkelijk z’n gang gaan.
  • Leg waardevolle spullen uit het zicht.
  • Zorg ervoor dat alle ramen en deuren op slot zitten. Ook als je alleen even boodschappen gaat doen of de hond uit gaat laten.
  • Bent u een avond of een weekendje weg? Licht de buren in, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden en zet dit niet op social media.
  • Zorg voor goede buitenverlichting en goed hang- en sluitwerk (en maak hier consequent gebruik van). Inbrekers houden er niet van om in de spotlight te staan wanneer ze proberen in te breken, zeker niet bij huizen met goed hang- en sluitwerk waarbij het te lang duurt voordat ze binnen zijn.

U kunt daarnaast ook samenwerken met gemeente en politie aan de veiligheid in uw buurt door u aan te melden bij Burgernet. Hierbij wordt de hulp ingeschakeld van burgers bij het opsporen van een verdacht of vermist persoon. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Burgernet.

Verdachte situaties

Bel 112 bij verdachte situaties. De politie komt liever te vaak dan te laat. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken, en beter nog: het voorkomt inbraken.