Peel en Maas werkt aan een veilig buitengebied

Geplaatst op dinsdag 5 september 2023

Het merendeel van de inwoners en ondernemers in het buitengebied van Peel en Maas voelt zich veilig. Dit blijkt uit een veiligheidsanalyse die de gemeente heeft laten uitvoeren. Toch zijn er ook zorgen en aandachtspunten. Daarom slaan verschillende partijen de handen ineen voor een veilig buitengebied.

Veiligheid is meer dan alleen politiecijfers of gebeurtenissen. Het gaat ook om hoe ondernemers en inwoners van de buitengebieden de veiligheid ervaren. De gemeente Peel en Maas heeft een vragenlijst voorgelegd aan alle inwoners en ondernemers van het buitengebied, ruim 4.000 adressen. 722 Mensen hebben de vragenlijst ingevuld en daarmee is het onderzoek betrouwbaar. De ingevulde vragenlijsten geven een goed beeld van het veiligheidsgevoel in het buitengebied.

Een greep uit de onderzoeksresultaten

  • 60 procent van de inwoners en ondernemers in het buitengebied voelt zich (heel) veilig in de eigen buurt, 28 procent neutraal en 12 procent voelt zich niet zo veilig
  • Hard rijden is de belangrijkste reden waardoor mensen zich onveilig voelen. Andere onveiligheidsgevoelens komen door rondhangende personen en diefstal van eigendommen
  • De nummer 1 bij vermoedens van criminaliteit is diefstal van eigendommen
  • Op de vraag of inwoners en ondernemers wel eens melding hebben gemaakt van een verdachte situatie, zegt 52 procent ja en 37 procent nee. De overige respondenten hebben nog nooit een onveilige situatie gezien in hun buurt

De resultaten van het onderzoek worden naast de cijfers van politie en brandweer gelegd. Zo ontstaat een volledig beeld van de feitelijke situatie en het veiligheidsgevoel in het buitengebied. De gemeente Peel en Maas dankt de inwoners en ondernemers die de vragenlijst hebben ingevuld van harte voor hun deelname.

Werkgroep

In oktober 2023 gaat een werkgroep aan de slag, die bestaat uit een vertegenwoordiging van inwoners en ondernemers uit het buitengebied, gemeente, politie, brandweer, natuurbeschermingsorganisaties, waterschap en de wildbeheereenheid. Zij slaan de handen ineen en ze gaan actief aan de slag om te werken aan een veilig(er) buitengebied. Zo vindt er bijvoorbeeld een schouw plaats op verschillende plekken in het buitengebied om de ‘hotspots’ in beeld te brengen. Vervolgens worden deze besproken in de werkgroep. Ook wordt er voorlichting gegeven over inbraakpreventie, het herkennen van verdachte situaties en het melden van bijvoorbeeld een drugslab.

1 veilig buitengebied in Noord-Limburg

In Noord-Limburg werken 8 gemeenten samen op het gebied van veiligheid. Samen met partners, zoals de politie, provincie, openbaar ministerie en inwoners en ondernemers, maken zij zich sterk voor een veilig Noord-Limburg. Dit gebeurt onder anderen met de campagne Kijk Niet Weg! De gemeenten werken ook samen onder de noemer Veilig Buitengebied. Het doel is 1 groot veilig buitengebied in Noord-Limburg. De projecten worden mogelijk gemaakt dankzij de Regio Deal Noord-Limburg. Hierbij investeren Rijk, provincie en regio samen in de Gezondste Regio Noord-Limburg.