Oproep voor een nieuwe kinderburgermeester in Peel en Maas

Geplaatst op maandag 28 augustus 2023

We zijn op zoek naar een nieuwe kinderburgemeester. Alle kinderen uit Peel en Maas die in groep 7 van de basisschool zitten, kunnen solliciteren naar deze functie.

Wat ga je doen?

De kinderburgemeester gaat mee op pad met de echte burgemeester bij bijzondere momenten, zoals de sleuteloverdracht bij de jeugdcarnaval, de uitreiking van een jeugdlintje, de Dodenherdenking, openingen en prijsuitreikingen waar kinderen bij betrokken zijn. Ook mag de kinderburgemeester meedenken over uiteenlopende onderwerpen die kinderen aangaan, zoals spelen, sport en onderwijs.

De geplande activiteiten bespreken we vooraf met de ouder(s) of verzorger(s) van het kind. Je bent 2 jaar kinderburgemeester, in groep 7 en 8 van de basisschool.

Wie zoeken we?

De kinderburgemeester:

  • woont in de gemeente Peel en Maas.
  • zit in groep 7 van de basisschool, schooljaar 2023 – 2024.
  • vindt het leuk om mensen te ontmoeten, ook volwassenen, en je vindt het niet erg om in de belangstelling te staan.
  • kan goed luisteren naar andere kinderen om te ontdekken wat er leeft en kan dit goed verwoorden.
  • durft een toespraak te houden.

Vervoer naar de activiteiten is geen probleem voor je.

Hoe werkt het?

Kinderen uit groep 7 kunnen met een vlog ‘solliciteren’ naar de functie van kinderburgemeester. Bekijk het filmpje van burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo en de vorige kinderburgemeester Saar Fransen.

Solliciteren kan tot en met 24 september 2023. Geïnteresseerde kinderen sturen hun vlog naar kabinet@peelenmaas.nl t.a.v. de burgemeester. Donderdag 5 oktober 2023 komen de kinderen die gesolliciteerd hebben op ‘sollicitatiegesprek’ in het Huis van de Gemeente. Dit gesprek duurt een half uur en is na schooltijd. Ook de ouder(s) en/of verzorger(s) worden hiervoor uitgenodigd. De kinderburgemeester wordt rond 20 november 2023 geïnstalleerd. Dat is de Internationale Dag van de Rechten van het Kind.

Vragen

Neem dan contact op met Sabine Smits via telefoonnummer 077 306 6666 of e-mail kabinet@peelenmaas.nl.

Burgemeester Delissen:

Ik heb een hele belangrijke oproep aan jullie en ik zal dat nu gaan onthullen. Het is een oproep voor een nieuwe kinderburgemeester in Peel en Maas.

Ik heb het hier op een mooi plakkaat staan. Peel en Maas zoekt een nieuwe kinderburgemeester en zouden jullie het leuk vinden om met mij op pad te gaan, hele bijzondere dingen doen. Bijvoorbeeld aanwezig zijn bij de kinderlintje uitreiking, bij openingen, bij schoolbezoekjes, soms ook bij de dodenherdenking. Allemaal mooie en bijzondere dingen die je mee gaat maken als je de kinderburgemeester bent.

En ik daag jou dan ook uit om een vlog te maken. Alle kinderen van groep 7 kunnen een vlog indienen, die gaan we vervolgens beoordelen en je kunt die insturen tot 24 september. Daarna gaan we op zoek naar een nieuwe kinderburgemeester en mocht jij de nieuwe kinderburgemeester zijn, dan kom ik naar jouw school toe en dan gaan we dat op een hele bijzondere manier kenbaar maken.

Saar Fransen: vorige kinderburgemeester:

Ik vind het superleuk om kinderburgemeester te zijn, je gaat naar plekken toe, je ontmoet mensen die je eigenlijk anders niet zou ontmoeten. Wat ik het leukst vond is toch denk ik wel de kunstwedstrijd. Dat was wel superleuk om te doen. Een prijs uitreiken en dan mocht je de hele tijd namen noemen en je mocht zeg maar vertellen waarom ze de prijs hadden gewonnen. Dus dat was superleuk om te doen.

Tot slot heb ik nog 3 tips:

Tip 1: Je hoeft niet zenuwachtig te zijn, want er zijn altijd mensen die je komen helpen en er is een kleine kans dat het misgaat.
Tip 2: Wees bewust want misschien ga je voor meer mensen staan als je van tevoren verwacht had.
Tip 3: Geniet ervan, want die 2 jaar zijn zo om.

Burgemeester Delissen:

Maak een leuke vlog, dan komen we wellicht even bij jou op de lijn en dan zien we elkaar wellicht.

Dus doe mee, alle kinderen van groep 7 kunnen een vlog indienen voor de nieuwe kinderburgemeester. Ik daag je uit!