Peel en Maas InZicht: Het mensontwikkelbedrijf

Geplaatst op maandag 24 april 2023

Het mensontwikkelbedrijf is een van de leerontwikkelroutes die de gemeente organiseert voor inwoners die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het vinden van werk. We helpen ze om weer ritme te krijgen en werkervaring op te doen. Begeleiders Mark en Ivan vertellen er meer over.

Het mensontwikkelbedrijf is een van de leerontwikkelroutes die de gemeente organiseert voor inwoners die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het vinden van werk. We helpen ze om weer ritme te krijgen en werkervaring op te doen. Begeleiders Mark en Ivan vertellen er meer over.

Onze rol als meewerkend begeleider is het begeleiden van de deelnemers die bij ons komen werken. En begeleiden wil zeggen, begeleiden in het werk, begeleiden op sociaal vlak, begeleiden in gesprekken voeren. En daarnaast is het ook belangrijk dat wij actief meewerken met de deelnemers.

Dus we zijn elke dag, zijn we op pad met de deelnemers, dus zo houden we de lijnen heel kort en zo kunnen we ze ook op hun gemak stellen. Dus als we ergens zijn hebben ze altijd eentje van ons bij, zodat ze altijd vragen kunnen stellen en dan is het allemaal niet zo vreemd. Dat is een beetje onze rol als begeleider.

Onze werkzaamheden buiten het begeleiden van de deelnemers is het onderhoud in de gemeente
Peel en Maas. Dat is niet alles, ook heel veel wordt gedaan door onderaannemers. Wij doen vooral de centra van de 11 kerndorpen.

We leren de deelnemers ook omgaan met veilig werken met tuin en parkmachines. Dat is een cursus waar ze mee beginnen bij ons. Zodat ze ook veilig op pad kunnen zonder dat er ongelukken kunnen gebeuren. We geven ook een stukje arbo mee. Tijdens de werkzaamheden, bestaand uit schoffelen, uitharken, blad ruimen, onderhoud aan bomen en we leren ook het vak groenvoorziening. We proberen ze ook enthousiast te maken voor bomen, planten, struiken.

Wat het oplevert voor de medewerkers is dat ze leren bijvoorbeeld afspraken nakomen. We werken hier op vaste werktijden. Dus zal maar zeggen dat mensen hier ook op tijd aanwezig moeten zijn en dat is een heel belangrijk aspect. Afspraken nakomen. Ze leren fysiek werk doen. Dus samenwerken. Je merkt ook aan de deelnemers dat het heel fijn is om actief bezig te zijn.

Het buiten werken doet mensen vaak heel goed. Kijk ze hoeven niet alle werkzaamheden al perfect te kunnen natuurlijk. Belangrijk voor ons is dat het werk, het stukje afspraken nakomen, het willen werken en het aanpakken. Dat is de basis.

We monitoren ook de voortgang van de kandidaat. En als kandidaten nu heel veel interesse tonen en het gaat heel goed hebben ze dus ook kans om binnen de gemeente tijdelijk een betaalde baan te krijgen. Dat wil zeggen dat van het voorjaar tot aan de winter bij ons een betaalde baan kunnen uitvoeren in het groen.

Andere werkzaamheden voor de deelnemers zijn het leegmaken van afvalbakken en het opruimen van zwerfafval. Maar ook helpen ze bij het bewaken van de bewaakte fietsenstalling in het centrum van Panningen en voeren ze hand en span diensten uit voor het centrum management en in het Huis van de Gemeente.

Voor inburgeraars is het natuurlijk anders. Het is natuurlijk, de landen waar ze vandaan komen, is een andere cultuur. Andere taal, daar houden we rekening mee. Iemand die de Nederlandse taal beheerst is natuurlijk makkelijker uitleggen hoe een bladblazer werkt, heggenschaar, dan iemand die de taal absoluut niet spreekt. In het verleden zijn er veel jongens uit voornamelijk Syrië, Afghanistan, Irak, Eritrea hier aan de slag gegaan. En ook met succes.

Je ziet op een gegeven moment dat je met handen en voeten al heel wat kunt bereiken. En met voordoen. Ik merk zelf ook of, wij merken zelf ook als je veel interesse toont in die mannen, dat ze ook die interesse terug tonen. En dat is eigenlijk het mooiste onderdeel van dit vak vind ik zelf.

Dat je iemand die eigenlijk totaal onbekend is met het vak groenvoorziening toch kan enthousiasmeren door hele kleine impuls te geven. En dat ze dan binnen een jaar de taal enigszins beheersen en het vak. En van daaruit weer doorgroeien naar echt een betaalde baan in het vak. Dat is gewoon prachtig.

Ja wat het oplevert en zeker ook voor de deelnemers is dat als ze hier inderdaad goed hun best doen en een betaalde baan hebben gedaan. Wordt er ook actief meegezocht buiten de gemeente om ze ergens aan het werk te krijgen.

Nu hebben afgelopen jaar alle deelnemers die we hebben gehad, hebben we kunnen helpen aan een vaste baan. Dus al onze deelnemers die in de groenploeg de betaalde baan hier hebben uitgevoerd, hebben ondertussen elders een vaste baan. Dus dat is ook, voor ons is dat een heel fijn iets. Dus dat is ook naar ons zelf toe heel positief, als ook naar de deelnemers.

Benieuwd naar andere leerontwikkelroutes? Blijf Peel en Maas InZicht volgen en je blijft op de hoogte.