Verkiezingen 2023: Iemand anders voor u laten stemmen

Geplaatst op maandag 6 februari 2023

Op woensdag 15 maart 2023 zijn de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen. U mag die dag dus 2 keer stemmen. De stembureaus zijn open van 07.30 uur tot 21.00 uur.

Wie mag stemmen

Om te stemmen heeft u een stempas nodig. Neem ook uw paspoort, ID-kaart, rijbewijs of vreemdelingendocument mee als u gaat stemmen. De stempas krijgt u uiterlijk woensdag 1 maart 2023 thuisgestuurd. U krijgt een stempas als u:

  • De Nederlandse nationaliteit of een nationaliteit uit een andere lidstaat van de Europese Unie heeft of een nationaliteit van buiten de EU en minimaal 5 jaar rechtmatig in Nederland woont.
  • 18 jaar of ouder bent.
  • Op 30 januari 2023 in Peel en Maas woont.
  • Niet uitgesloten bent van het kiesrecht.

Heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan ontvangt u alleen een stempas voor de waterschapsverkiezingen.

Iemand anders voor u laten stemmen

Kunt u zelf niet naar het stembureau? Bijvoorbeeld omdat u op de dag van de verkiezingen niet in uw gemeente bent? Dan kunt u iemand anders vragen om voor u te stemmen. Dit heet een volmacht. U kunt alleen iemand machtigen die zelf ook mag stemmen op de verkiezingsdag en die stemt voor dezelfde verkiezing.

De gemachtigde kan uw stem alleen tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen. Een gemachtigde kan voor maximaal 2 andere personen stemmen. Kiezers kunnen geen volmacht verlenen in een stemlokaal.

Kijk voor meer informatie op de pagina Iemand machtigen om te stemmen of neem contact op met Burgerzaken, via telefoonnummer 077 306 6666 of stuur een e-mail naar verkiezingen@peelenmaas.nl.