Vervoersverbod in delen van Peel en Maas vanwege vogelgriep

Geplaatst op donderdag 20 oktober 2022

In Heythuysen (gemeente Leudal) is op een pluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In een gebied van 10 kilometer rond het bedrijf geldt per donderdag 20 oktober 2022 het vervoersverbod. Een deel van dit gebied ligt in de gemeente Peel en Maas.

Vervoersverbod

Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht in de 10 kilometerzone. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid. Daar vindt u ook een kaartje met het gebied waarin het vervoersverbod geldt.

Vogelgriep in Ospel

Zondag 16 oktober 2022 werd bekend dat er vogelgriep is vastgesteld op een kalkoenhouderij in Ospel. In een gebied van 10 kilometer rond dit bedrijf geldt ook een vervoersverbod. Dit gebied ligt voor een gedeelte in Meijel en omgeving. Meer hierover lees u in dit nieuwsbericht.

Vragen

Heeft u vragen over de vogelgriep of het vervoersverbod? Neem contact op met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), telefoonnummer 0900-0388.