Onderscheiding Carnegie Heldenfonds voor Tom Hoedjes

Geplaatst op donderdag 15 september 2022

Het bestuur van Stichting Carnegie Heldenfonds heeft besloten de onderscheiding Carnegie Heldenfonds toe te kennen aan de heer Tom Hoedjes te Reinach (CH).

Burgemeester Delissen-van Tongerlo heeft donderdag 15 september 2022 in het Huis van de Gemeente, het getuigschrift met de bronzen legpenning die bij deze onderscheiding hoort, overhandigd aan de heer Hoedjes.

Op 2 januari 2019 rond 20.15 uur botste op de A67 bij Maasbree ter hoogte van het tankstation Deersels, vlak voor de auto van mijnheer de Heer Hoedjes een vrachtauto op een andere vrachtauto. De achterste vrachtauto schoot met volledig ingedeukte cabine door de middenberm. Deze kwam op de linker rijbaan met tegemoetkomend verkeer tot stilstand met de cabine overhangend op die rijbaan. De bestuurder zat met zijn been bekneld.

De heer Tom Hoedjes ging direct naar de vrachtauto en verleende de bestuurder zo goed mogelijk eerste hulp nadat hij 112 gewaarschuwd had. Vervolgens klom hij met een zaklamp op de smalle middenberm om het met hoge snelheid tegemoet komende verkeer te waarschuwen. Nadat de brandweer en ambulance aanwezig waren, bleef de heer Hoedjes bij de gewonde chauffeur en hielp de ambulanceverpleegkundige en aanwezige trauma-arts bij de verzorging van de chauffeur.

De heer Hoedjes heeft op doortastende wijze gehandeld door direct na het ongeval 112 te bellen en zorg te verlenen aan de bekneld zittende bestuurder van de vrachtauto. Ook heeft hij andere automobilisten gewaarschuwd voor de verkeerssituatie. Dit alles met gevaar voor eigen leven.

Het bestuur van Stichting Carnegie Heldenfonds heeft besloten de heer Hoedjes voor deze uiting van goed burgerschap de bronzen legpenning en het loffelijk getuigschrift toe te kennen.