Rookmelders redden levens

Geplaatst op donderdag 8 september 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om een rookmelder op te hangen op elke verdieping in huis. Hiermee maakt u uw huis veiliger en bent u eerder veilig buiten bij een brand. Vul de Rookmelderwijzer in en kom erachter hoeveel rookmelders u nodig hebt.

Rookmelders redden levens

Het mag dan wel een wetgeving zijn, maar u hangt rookmelders echt op voor uw eigen veiligheid en die van uw dierbaren. Een rookmelder voorkomt geen brand, maar detecteert en waarschuwt u wel heel snel bij een brand overdag maar ook vooral ’s nachts. In uw slaap ruikt u niets. Hierdoor wordt u niet wakker van de rook, maar ademt u giftige rook in zonder dat u het merkt. Van het geluid van een rookmelder wordt u wél wakker.

Rookmelders plaatsen

Doordat rook altijd stijgt is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Hang de melder in het midden van het plafond, op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek en 30 centimeter van een lamp. Zo voorkomt u dat de rookmelder vervuild raakt door stof. Op de Rookmelders website leest u hoe u de melder ophangt.

Rookmelderwijzer

Benieuwd naar hoeveel rookmelders u binnenkort in uw huis nodig hebt? En in welke ruimte u deze het beste kunt ophangen? Check de rookmelderwijzer. Binnen een paar minuten weet u precies hoeveel u nodig hebt in uw huis.