Veilig op vakantie

Geplaatst op donderdag 14 juli 2022

De vakantieperiode staat voor de deur. Veel Nederlanders hebben het afgelopen jaar onbewust hun huis bewaakt doordat ze veel thuis waren. Nu we deze zomer weer op pad gaan, valt die beveiliging weg. Gaat u deze zomer een dagje weg of op vakantie? Wees dan extra alert en doe deuren goed op slot, ramen dicht en een lichtje aan. Doe alsof u thuis bent en zorg voor een bewoonde indruk. Voorkom inbraak in uw woning door preventietips.

Woninginbraak preventie tips

Een goed beveiligde woning begint met goede sloten op deuren en ramen. Daarnaast helpen onderstaande tips ook tegen ongewenste indringers in de woning. 

 1. Vraag iemand uw huis een bewoonde indruk te geven.
  De post weghalen en de gordijnen afwisselend open of dicht doen.
 2. Laat het huis niet te opgeruimd achter.
  Laat wat spullen rondslingeren, zet bijvoorbeeld koffiekopjes op tafel zodat het huis een bewoonde indruk maakt.
 3. Automatische verlichting in en om het huis.
  Met schakelklokken of smart-verlichting lijkt een huis bewoond. Rond het huis schrikt uw inbrekers af met goede (automatische) verlichting.
 4. Schreeuw niet van de daken dat u op vakantie bent. 
  Iedereen is tegenwoordig online en op social media. Zorg dat een potentiële inbreker niet via social media te makkelijk weet of en hoe lang u weg bent.
 5. Melding maken bij de politie.
  Help buurtbewoners door 112 te bellen wanneer u iets verdachts ziet in de straat of wijk.

Slechts 5% houdt rekening met woninginbraak

Woninginbrekers zijn niet zo selectief als mensen soms denken. In ieder huis is er wel wat te halen en ze kijken er vooral naar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. 90 procent van de inbraken wordt gepleegd door een gelegenheidsinbreker die zijn slag slaat als de kans zich voordoet. Het type huis en moment van de dag doen er voor deze criminelen niet toe.