Koninklijke Onderscheiding voor de heer Verbugt

Geplaatst op donderdag 30 juni 2022

Burgemeester John Jorritsma van de gemeente Eindhoven heeft op donderdag 30 juni 2022, een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan Joep Verbugt, inwoner van Helden. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ook burgemeester Wilma Delissen- van Tongerlo was bij dit bijzondere moment aanwezig. 

Verdiensten

Joep Verbugt ontving de Koninklijke onderscheiding tijdens zijn afscheid als voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting GGzE in Eindhoven. Dankzij de inzet van de heer Verbugt behoort GGzE tot een van de 12 voorlopers in Nederland wat betreft ‘Green mental health’. Hij zorgde ervoor dat het landgoed De Grote Beek, waar de GGzE is gevestigd, een helende omgeving werd ‘waar gek gewoon is’.

Verder gaf hij een andere invulling aan de dagbesteding om het stoffige imago weg te nemen. Zo ontstond er een B&B waar cliënten werken en kunnen zij het vak van barista en koffiebrander leren. Hij zette zich in voor de fysieke gezondheid van cliënten onder andere door een samenwerking aan te gaan met PSV. Hij legde de basis voor de renovatie/restauratie van de begraafplaats en de gebouwen op het landgoed en plaatsing van ‘struikelstenen’.

In 2009 richtte de heer Verbugt Grote Beek Pop op, een alcoholvrij en gratis toegankelijk muziekfestival. Onder zijn bezielende leiding werd het voorheen afgesloten landgoed publiek toegankelijk gemaakt met onder andere horecagelegenheden en een wandelroute met kunstwerken van cliënten. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het verbeteren van de geestelijke gezondheidszorg in Nederland en in het bijzonder binnen de GGzE.

Naast deze activiteiten binnen de GGzE in Eindhoven is de heer Verbugt in Limburg actief voor het Jeugdfonds Sport Limburg en is hij voorzitter van het Limburgs Vasteloaves Leedjes Konkoer.

Van harte gefeliciteerd!

De heer J.W.M. (Joep) Verbugt uit Helden

Officier in de Orde van Oranje-Nassau