Dag tegen de ouderenmishandeling

Geplaatst op woensdag 15 juni 2022

Ouderenmishandeling komt overal voor, ook bij u in de buurt. Op woensdag 15 juni 2022 wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor mishandeling tegen ouderen. Weet hoe u ouderenmishandeling kunt herkennen en wat u kunt doen.

Verschillende vormen van mishandeling

Ouderenmishandeling is lang niet altijd duidelijk zichtbaar. Het komt voor in verschillende vormen zoals slaan of schoppen, schelden of dreigen met geweld. Maar ook slechte verzorging, te weinig eten geven of het zonder toestemming gebruiken van geld of spullen. Meestal is de oudere afhankelijk van de persoon die mishandelt. Het komt voor in huiselijke kring, maar ook in de zorg. Het gaat niet altijd om kwade wil. De zorg voor een oudere kan iemand ook te veel worden.

Ouderenmishandeling herkennen

Ouderenmishandeling is niet altijd gemakkelijk te herkennen. Ouderen praten liever niet over wat er aan de hand is. Ze schamen zich, zijn bang voor de persoon die hen slecht behandelt of om die persoon te verliezen. Let daarom op mogelijke signalen van ouderenmishandeling zoals blauwe plekken, veranderingen in gedrag, plotselinge angstklachten, geldgebrek of betalingsachterstanden of hoe de oudere bijvoorbeeld reageert op de vermoedelijke pleger.

Ook aan het gedrag van de verzorger kunt u ouderenmishandeling herkennen. Denk aan een verzorger die schreeuwt tegen de oudere, sociale contacten of dokters bij de oudere uit de buurt houdt of benoemt de zorg niet meer aan te kunnen.

Vermoedens

Vermoedt u ouderenmishandeling? Praat over uw zorgen met iemand uit de omgeving van de oudere, met de oudere of verzorger zelf. Misschien worden de signalen herkent of komt u erachter dat uw zorgen kloppen. Doe dat alleen als u zich daar veilig bij voelt.

Hulp vragen

U kunt altijd Vorkmeer bellen via 077 307 7350 en vragen naar Jenny Brouns, Wouter Daarmen of Marloes Franssen. Zij kunnen informatie en advies verstrekken, ondersteunen en hulp inzetten om het thuis weer veilig en gezond te krijgen. Zij zijn ook bereikbaar via j.brouns@vorkmeer.nl, w.daamen@vorkmeer.nl of m.franssen@vorkmeer.nl.

U kunt ook bellen met Veilig Thuis via 0800 2000, 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.