Geopark-bordjes maken bijzondere plekken Peelhorst en Maasvallei zichtbaar

Geplaatst op dinsdag 12 april 2022

Het zichtbaar en beleefbaar maken van de bijzondere bodem en het effect op het landschap en leven in de streek is een van de doelstellingen van het Geopark Peelhorst en Maasvallei. Een hele uitdaging, want datgene wat het gebied zo bijzonder maakt zit vaak juist ónder de grond.

Geopark bordjes

Steeds meer organisaties en ondernemers zien de bijzondere waarden van het gebied en bedenken manieren om de breuken te beleven. Dit gaat het Geopark markeren met Geopark-bordjes die bezoekers wijzen op de bijzonderheid van deze plekken. In 2022 worden de eerste 40 bordjes opgehangen op locaties waar het Geopark beleefd kan worden aan de hand van verhalen, tentoonstellingen en wandelingen.

In het gebied van de Peelhorst en Maasvallei hebben bewegingen in de aardkorst geleid tot een breukenstelsel in de bodem. Dit aardkundig fenomeen, dat tot op de dag van vandaag actief is, heeft een uniek landschap gevormd met horsten (hoge zijdes) en slenken (lage zijdes). Het oude landschap, dat eeuwenlang bepaalde waar wij woonden en werkten, staat bol van verborgen verhalen. In Peel en Maas bevindt het breukenstelsel zich in de omgeving van Meijel.

Kijk op de website Peelhorst en Maasvallei voor meer informatie. Op deze website kunt u zich ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.

Samenwerking

Het Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o is een samenwerking van overheden, inwoners, ondernemers, onderwijs en andere maatschappelijke organisaties die zich hard maken om de unieke waarden van dit gebied in te zetten voor duurzame gebiedsontwikkeling en promotie en branding. Met als kers op de taart een UNESCO-status.