Handtekeningen onder plannen Pius Park

Geplaatst op vrijdag 1 april 2022

Donderdagavond 31 maart 2022 hebben 20 partners van het Pius Park een intentieovereenkomst ondertekend. Daarin spreken zij af samen te blijven werken aan de ontwikkeling het gebied aan de zuidzijde van Panningen.

Eerder hadden zij allemaal al ingestemd met de Gebiedsvisie Pius Park die het toekomstbeeld voor het gebied schetst. De gemeenteraad van Peel en Maas deed dat in januari 2022 als laatste, door unaniem achter de plannen te gaan staan. In het Bouwens van der Boijecollege in Panningen markeerden zij die mijlpaal met het zetten van hun handtekening, met een feestelijk tintje.

Centrale boulevard

De Gebiedsvisie Pius Park schetst de aanleg van een centrale boulevard door het gebied. Op deze centrale as is vooral plaats voor fietsers en voetganger en zijn veel voorzieningen bereikbaar. Dat zijn bijvoorbeeld de moskee, de bestaande school, atletiek- en wielerbaan en tennisvereniging. Maar in de toekomst ook een sportbos, wandelroutes in het groen en een padelbaan.

Tussen de sporthal en het Bouwens komt in de toekomst een centraal plein met verschillende voorzieningen zoals beachvelden voor verschillende sporten. “Voorzieningen om te ontmoeten, te sporten en te bewegen. Georganiseerd en ook spontaan”, licht Ine Jacobs van het kernteam enthousiast toe.

Hekken gaan verdwijnen

Komende maanden realiseren de Pius-Park-Partners de eerste zichtbare resultaten op straat. Meer groene hagen komen in beeld en de vele hekken verdwijnen zo veel mogelijk uit het zicht. Ook wordt de weg voor de sporthal enkele maanden afgesloten, bij wijze van verkeersproef. Op het centrale plein verschijnen de eerste voorzieningen, zoals beachvelden, een beweegroute en groene aanplant.

“Achter de schermen werken we nog hard aan de voorbereiding van de grootste maatregelen, zoals de aanleg van de boulevard. Die kunnen we pas in 2023 uitvoeren”, vult wethouder John Timmermans aan. “Er is nog heel veel werk te verrichten en de financiering kent ook nog uitdagingen.”

Onderstrepen gezamenlijke ambities

“We zijn blij dat we vanavond bij elkaar zijn”, vertelt Jan Berkers van Sportpark Thyas. “Omdat we allemaal door het zetten van onze handtekening de gezamenlijke ambities onderstrepen. Maar ook omdat we afgelopen anderhalf jaar bij het ontwikkelen van de gebiedsvisie nauwelijks mogelijkheid hadden om elkaar fysiek te treffen. Elkaar weer zien is erg fijn. En daar gaat het vooral ook om in het Pius Park.” 

Vraagt een bijdrage van ons allemaal

Op de avond deed Romald Heuvelmans namens het kernteam een oproep aan alle partners. “We hebben gezonde ambities. Dat vraagt een bijdrage van ons allemaal”. Heuvelmans legde daarbij uit dat voor de ontwikkeling van het Pius Park niet alleen denkers nodig zijn die kunnen organiseren. “Maar ook mensen die graag de handen uit de mouwen steken en zo kunnen meehelpen. Bijvoorbeeld voor het groen. Maar ook voor onze communicatie en marketing”.

“Als laatste voeg ik hier nog graag aan toe dat Pius Park een mooi burgerinitiatief is. De ideeën komen uit de gemeenschap, van partners die zich betrokken voelen. En samen met die partners en de gemeente worden de ideeën verder uitgewerkt en uitgevoerd. Deze werkwijze is typerend voor Peel en Maas”, aldus wethouder Anget Mestrom.


Foto: Stefan Koopmans