Energietoeslag voor lagere inkomens

Geplaatst op donderdag 6 januari 2022

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden hard gestegen. Veel huishoudens zijn honderden euro’s meer kwijt aan de energierekening. Huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum krijgen daarom eenmalig een energietoeslag van 200 euro. De gemeente zorgt voor de betaling van dit geld.

Automatische betaling

Mensen met een bijstandsuitkering hoeven hiervoor niets te doen. De gemeente maakt de energietoeslag in het eerste kwartaal van 2022 automatisch over. Wanneer dat precies gebeurt, is op dit moment nog niet bekend. Eerst moet landelijk de wetgeving aangepast worden.

Aanvragen energietoeslag

Er zijn ook andere groepen die in aanmerking kunnen komen voor deze extra energietoeslag. Bijvoorbeeld mensen met een IOW-uitkering, mensen die AOW krijgen zonder aanvullend pensioen en zelfstandigen met een laag inkomen. Deze groep is niet volledig in beeld bij de gemeente. Daarom kunnen zij in het eerste kwartaal van 2022 zelf een aanvraag voor de toeslag indienen. Dit kan via de website Peel en Maas.

Zodra hier meer over bekend is, maakt de gemeente dit via verschillende kanalen bekend. Wij adviseren u in ieder geval de gemeentelijke website in de gaten te houden.

Financiële hulp

Wie geldproblemen heeft, kan zelf (financiële) hulp vragen. Bijvoorbeeld door een betalingsregeling af te spreken met de energieleverancier.

Inwoners kunnen voor hulp en advies ook terecht bij:

Wacht niet te lang met het zoeken van hulp.

Tips voor een lagere energierekening

Mogelijk bent u door de energieprijzen al heel bewust bezig om uw energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door korter te douchen of tochtstrips te plaatsen. Bent u op zoek naar meer tips, kijk dan op de website van Milieu Centraal.

Kijk voor verschillende landelijke regelingen voor de gestegen energiekosten op de website van de Rijksoverheid.