Woning in Beringe gesloten na vondst hennepkwekerij

Geplaatst op woensdag 8 december 2021

Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo van de gemeente Peel en Maas heeft op woensdag 8 december 2021 een woning aan de Pastoor Esserstraat in Beringe voor 3 maanden gesloten. In deze woning heeft de politie eind oktober 2021 een in werking zijnde hennepkwekerij en diverse hennep gerelateerde goederen aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat de kwekerij al enige tijd in gebruik was. De woning blijft gesloten tot 8 maart 2022 en mag in deze periode door niemand betreden worden.

Waarom sluit de burgemeester een drugspand?

Inwoners van Peel en Maas moeten zich veilig voelen in hun straten, wijken, dorpen en het buitengebied. De productie en handel in drugs is een onwenselijke situatie, die ernstige gevolgen kan hebben voor de openbare orde en veiligheid. Daarom sluit de burgemeester woningen of (bedrijfs)panden waar sprake is van verkoop, aflevering, verstrekking of het daartoe aanwezig hebben van verdovende middelen. Dat doet de burgemeester op grond van artikel 13b van de Opiumwet, wat ook wel het Damoclesbeleid wordt genoemd.

De burgemeester past het Damoclesbeleid toe om de handel en productie van drugs te stoppen en de woon- en leefomgeving in de buurt te beschermen. Drugspanden zorgen vaak voor een onveilige en onprettige sfeer in de buurt. Ook als omwonenden er niet direct last van hebben, brengen panden waar drugs geproduceerd worden gevaren met zich mee. Denk aan brandgevaar en/of giftige gassen, maar ook het publiek dat zo’n pand trekt.

Achter drugspanden zit een wereld van criminaliteit. Met de sluiting wordt de openbare orde, de aantasting van het woongenot en de bedreiging van de leefbaarheid voor de omgeving hersteld en het gevaar voor de veiligheid en gezondheid beëindigd.

Meld verdachte zaken

  • Heeft u het vermoeden van een drugspand in uw buurt?
  • Hoort of ziet u verdachte zaken, zoals opvallend veel verschillende mensen die kort op bezoek gaan bij een dergelijk pand?
  • Of busjes zonder logo’s die af en aan rijden en activiteiten op vreemde tijdstippen?

Meld dat dan bij de politie via 0900-8844 of via uw plaatselijke wijkagent. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 of maak melding op Meld Misdaad Anoniem. Bij direct gevaar belt u 112.

U kunt ook contact opnemen met de adviseurs Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente op telefoonnummer 077 306 6666. Wilt u liever anoniem blijven? Stuur dan een e-mail of vul het tipformulier in.