Inleveractie van messen en nepwapens in Peel en Maas

Geplaatst op woensdag 6 oktober 2021

In de Week van de Veiligheid doet Peel en Maas mee met de landelijke inleveractie van steekwapens en nepwapens. Iedereen kan dan anoniem en straffeloos zijn mes of nepwapen inleveren. Daarmee dragen we met z’n allen bij aan het veiliger maken van de samenleving. Wapens horen daar niet in thuis. De Week van de Veiligheid is dit jaar van 11 tot en met 17 oktober 2021.

Inleverpunt politiebureau

Iedereen die in bezit is van een steekwapen of nepwapen kan deze inleveren. Het inleverpunt is bij het politiebureau aan de Beekstraat 32 in Panningen. Het bureau is geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Het inleveren is anoniem. Er is dus geen risico dat u bestraft wordt voor wapenbezit. Bij de inleverton ligt een leuke gadget voor iedereen die zijn steekwapen of nepwapen inlevert. Maar de grootste beloning is natuurlijk dat we ons steentje bijdragen aan een samenleving zonder wapens en geweld.

Wapenbezit jongeren

Wapenbezit neemt vooral onder de jeugd en jongvolwassenen de laatste jaren toe. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen van hun gedrag. Ze denken dat het stoer is een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden. Maar wapens bieden een schijnveiligheid. Met een wapen op zak gaat men minder snel een ruzie uit de weg en voelen ze zich zelfverzekerder. In hoogoplopende ruzies leidt wapenbezit eerder tot het gebruik van een wapen. Als een wapen dan afgepakt wordt, kan het tegen  gebruikt worden. Mocht het steken slagen dan zijn de gevolgen groot. Niet alleen voor het slachtoffer. Maar ook voor de dader zelf, omdat hij of zij een strafblad krijgt.