Bevrijdingsvuur De Peel dit jaar vanuit Meijel

Geplaatst op dinsdag 7 september 2021

In het weekend 18 en 19 september 2021, wordt voor de 3e keer het Bevrijdingsvuur door de Peelgemeenten verspreid. Deze bijzondere activiteit is op zondagmiddag 19 september vanuit Vesting en Belfort Vossenberg aan de rand van Nationaal Park De Groote Peel in Meijel. Dit onder het motto: 'de Peel kent geen grenzen'.

Vesting en Belfort Vossenberg 

Dit jaar is naast de Projectgroep Bevrijdingsvuur Death Valley De Peel, het Dorpsoverleg Meijel gastheer. Dit overleg heeft in de voorbije jaren de realisatie van Vesting en Belfort Vossenberg aan de rand van de Groote Peel gerealiseerd. Vanaf de 22 meter hoge uitkijktoren hebt u een machtig uitzicht over de Groote Peel. Ook krijgt u een dosis vaderlandse geschiedenis toegediend via 6 opnieuw beleefbaar gemaakte kazematten uit de vroegere Peel-Raamstelling. En er ligt een luistersteen van de Liberation Route die dit stukje Nederland een blijvend plekje geeft in onze nationale  oorlogsgeschiedenis.

Reden genoeg dus om het Bevrijdingsvuur nu vanuit het Limburgse Meijel te verspreiden. Niet alleen de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog worden daar herdacht, maar ook alle mensen die daarna de strijd voor onze vrijheid met de dood moesten bekopen.

Aanmelden 

Vanwege corona kan de ceremonie in 2021 onder strikte voorwaarden met publieke belangstelling plaatsvinden. Het Bevrijdingsvuur wordt georganiseerd als een besloten bijeenkomst waarbij tot maximaal 750 personen worden toegelaten. Deze personen moeten in het bezit zijn van een op naam gesteld toegangsbewijs. Dat bewijs wordt bij de entree gecontroleerd in combinatie met een vaccinatiebewijs of testbewijs.

Voor het bijwonen van de ceremonie kunt u zich aanmelden door een e-mail te sturen naar Jeanette Hartjes of telefonisch via Jo Manders, 06 3893 1020. Na de aanmelding krijgt u via e-mail een op naam gesteld toegangsbewijs toegestuurd.

Programma 

Deel programma voor genodigden “d’n Binger” 

 • 13.30 uur - 14.30 uur Ontvangst gasten in d’n Binger, Alexanderplein 2, 5768 BE Meijel
  Welkomstwoord burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo
  Korte uitleg project Vesting en Belfort Vossenberg.
 • 14.20 uur Vertrek gasten naar de Vossenberg met eigen vervoer
 • 14.30 uur Vervoer van de burgemeesters per militair voertuig naar Vesting en Belfort Vossenberg. De laatste 500 meter voorafgegaan door de schutterijen en gilden.

Deel programma Vesting en Belfort Vossenberg vrij toegankelijk 

 • 14.30 uur Het vuur wordt opgehaald in de kathedraal van de Peel in Meijel, onder escorte van militaire voertuigen en de laatste 200 meter door ‘Firebrigade Pipes & Drums’ uit Gemert-Bakel
 • 15.00 uur Aankomst Bevrijdingsvuur onder aanvoering van het kerkelijke gezag uit Meijel. (Kapelaan Roger Maenen)
 • 15.05 uur Welkomstwoord /Toespraak door burgemeester Delissen- van Tongerlo
 • 15.10 uur Overdracht van het bevrijdingsvuur door Kapelaan Roger Maenen aan burgemeester Delissen-van Tongerlo, waarna zij het vuur bij het Belfort zal ontstoken.
 • 15.15 uur Tom van Mierlo vertelt zijn verhaal van David Mckellar, een bevrijder van de Peel.
 • 15.20 uur Alle burgemeesters worden uitgenodigd voor het Belfort te gaan staan. Een afvaardiging van de kringgildes zal nu de Eed van Trouw afleggen. Rianne Vestjens zingt vanaf het Belfort het Wilhelmus, muzikaal begeleid door schutterij St Nicolaas uit Meijel
 • 15.35 uur Firebrigade Pipes & Drums brengen Highland Cathedral ten gehore.
 • 15.40 uur Een veteraan vertelt.
 • 15.45 uur Rian Vestjens zingt “You raise me up” met live begeleiding
 • 15.50 uur Burgemeesters wordt gevraagd één voor één het Belfort te betreden. Hierbij ontsteken alle burgemeesters hun fakkel aan het Bevrijdingsvuur en zal elke burgemeester met brandende fakkel in enkele zinnen aangeven waarom vrijheid in zijn/haar gemeente belangrijk is.
 • 16.25 uur Gezamenlijk fotomoment van de burgemeesters met brandende fakkels. Na het gezamenlijke fotomoment worden de burgemeesters uitgenodigd het vuur over te dragen aan de afvaardiging hun gemeente.
 • 16.45 uur Hierna volgt een gezamenlijk fotomoment van de lopers met brandende fakkel.
 • 16.50 uur Vendelgroet omringt door de lopers met brandende fakkels.
 • 16.55 uur Dankwoord burgemeester Wilma Delissen- van Tongerlo
 • 17.00 uur Rian Vestjens zingt het lied We’ll meet again
 • 17.05 uur Het commando afmars voor de gilden, schutterijen en lopers.
 • 17.10 uur Firebrigade Pipes & Drums brengen ter afsluiting nog “Amazing Grace” ten gehore

Na afloop kunt u een korte wandeling maken langs de monumentale kazematten of het Belfort beklimmen.

Vorige jaren

De verspreiding van het Bevrijdingsvuur is een luisterrijk evenement dat in het kader van de herdenking '75 jaar vrijheid' in 2019 voor het eerst plaatsvond in Asten. De ceremonie werd een groot succes, mede omdat de burgemeesters van de Peelgemeenten en de schuttersgilden van Kring Peelland er spontaan aan meewerkten. In 2020 tilde de Projectgroep Bevrijdingsvuur het evenement opnieuw van de grond vanaf het Mierlo War Cemetery (een Brits ereveld). Toen werd het vanwege corona een sobere plechtigheid, maar net zo indrukwekkend.