Let op!Van donderdag 29 juli 2021 vanaf 12.00 uur tot en met zondag 1 augustus 2021 kunt u geen paspoort en identiteitskaart aanvragen.
Dit geldt ook voor een spoedaanvraag. Heeft u met spoed een paspoort of identiteitskaart nodig?
Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over een nooddocument.

Twee woningen in Panningen gesloten

Geplaatst op donderdag 10 juni 2021

Op donderdag 10 juni 2021 zijn op last van burgemeester Delissen-van Tongerlo twee woningen in Panningen gesloten op grond van het Damoclesbeleid. In de beide woningen is door de politie een hennepkwekerij aangetroffen. Een woning aan de Vosberg is gesloten voor een periode van 12 maanden, een woning aan de Wietelweg voor een periode van 3 maanden. Beide woningen mogen tijdens de sluiting niet betreden worden.

In de woning aan de Vosberg in Panningen werd door de politie een hennepkwekerij aangetroffen van in totaal 754 hennepplanten, verdeeld over meerdere ruimten. De hennepkwekerij was professioneel ingericht. Uit de gemeentelijke Basisregistratie Personen blijkt dat er geen personen op dit adres wonen. Daarom wordt het gebouw gezien als ‘lokaal’ en daarvoor staat een sluiting van 6 maanden. In dit geval blijkt ook nog eens dat de huurder van de woning de afgelopen jaren vaker softdrugs heeft geproduceerd. Als binnen 3 jaar sprake is van herhaling, leidt dat tot een sluiting van 12 maanden.

In de woning aan de Wietelweg trof de politie een hennepplantage aan, bestaande uit 406 potten met afgeknipte stengels van hennepplanten en 340 afgeknipte hennepplanten. Omdat hier wel sprake was van bewoning en er geen herhaling in het spel is, wordt deze woning voor 3 maanden gesloten.

Damocles

Volgens artikel 13b van de Opiumwet heeft een burgemeester de bevoegdheid om woningen of (bedrijfs)panden te sluiten als er sprake is van verkoop, aflevering, verstrekking of het daartoe aanwezig hebben van verdovende middelen. Dit wordt ook wel het Damoclesbeleid genoemd. De burgemeester past dit beleid toe om de handel en productie van drugs te stoppen en de woon- en leefomgeving in de buurt te beschermen. Drugspanden zorgen vaak voor een onveilige en onprettige sfeer in de buurt. Ook als omwonenden er niet direct last van hebben, brengen panden waar drugs geproduceerd worden gevaren met zich mee. Denk aan brandgevaar en/of giftige gassen, maar ook het publiek dat zo’n pand trekt. Achter drugspanden zit een wereld van criminaliteit.

Meld verdachte zaken

Heeft u het vermoeden van een drugspand in uw buurt? Hoort of ziet u verdachte zaken, zoals opvallend veel verschillende mensen die kort op bezoek gaan bij een dergelijk pand? Of busjes zonder logo’s die af en aan rijden en activiteiten op vreemde tijdstippen? Meld dat dan via 0900 8844 of via uw plaatselijke wijkagent. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem, 0800 7000 of maak melding op de website. Bij direct gevaar belt u 112.