Schapen begrazen groen in Peel en Maas

Geplaatst op dinsdag 8 juni 2021

Op verschillende plaatsen in de gemeente Peel en Maas zijn de komende tijd grazende schapen te zien in het openbaar groen. Naast dat dit goed is voor het milieu is het ook leuk om als wandelaar langs een landschap met schapen te wandelen. We vragen wandelaars en fietsers wel om de dieren niet op te jagen en honden aan te lijnen.

Locaties begrazing

Op dit moment grazen de schapen tot en met 11 oktober 2021 in Vlakbroek, Koningslust. Daarnaast begrazen de schapen het openbaar groen in: 

  • 7 juni tot en met 11 juli 2021 in Stogger, Helden.
  • 20 september tot en met 17 oktober 2021 in Kuukven, Baarlo.
  • 20 september tot en met 17 oktober 2021 Stogger, Helden.
  • 11 oktober tot en met 24 oktober 2021 Horsten, Baarlo.

Voordelen van schapenbegrazing

Schapenbegrazing is duurzaam en milieuvriendelijker dan het maaien en afvoeren met de tractor of bosmaaier. Hierdoor komt er namelijk minder CO2 in de lucht. Schapen selecteren daarnaast wat ze eten, zo krijgen minder dominante planten kans om te groeien. Er ontstaat een bloemrijk en divers landschap, waardoor ook bijen meer nectar kunnen vinden. Dit is dus ook goed voor de biodiversiteit.

Professionele schaapsherders

Professionele schaapsherders voeren het begrazingsbeheer met schapen uit. Zij hebben veel ervaring met het begrazen van openbaar groen. Mocht u iets opvallen of ziet u iets wat niet hoort, neem dan contact op met de schaapsherders van Maatschap Mennen uit Helenaveen. Dit kan via 06 2004 2613 (Jan) of via 06 3007 9375 (Wilmie).