Let op!Van donderdag 29 juli 2021 vanaf 12.00 uur tot en met zondag 1 augustus 2021 kunt u geen paspoort en identiteitskaart aanvragen.
Dit geldt ook voor een spoedaanvraag. Heeft u met spoed een paspoort of identiteitskaart nodig?
Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over een nooddocument.

Gezinscoach en jongerenwerker: Hulp voor jeugdigen en ouders

Geplaatst op woensdag 26 mei 2021

De coronatijd vraagt veel van jeugdigen en ouders. Deze periode kan voor veel gezinnen behoorlijk pittig zijn, aldus gezinscoach Lieke van de gemeente Peel en Maas. Door de huidige coronamaatregelen gaan jeugdigen niet of deels naar school, niet op stap en ze hebben minder sociale contacten. In combinatie met ouders die verplicht thuiswerken kan het zorgen voor spanningen binnen het gezin. Daarom zijn de gezinscoaches en de jongerenwerkers van Vorkmeer er zeker in deze tijd voor u.

Opvoedingsvragen in coronatijd

Alle coronamaatregelen- en beperkingen vragen veel van onze jeugdigen. De één gaat het makkelijker af dan de ander. Alles gaat anders dan verwacht, zoals de start op het voortgezet onderwijs en contacten met leeftijdsgenoten. Niet alleen jeugdigen staan voor uitdagingen, maar ook ouders.

Deze tijd geeft andere opvoedingsvragen en dus ook opvoedingsantwoorden. Zowel bij de gezinscoaches als Vorkmeer komen vragen binnen over hoe hier mee om te gaan. Zij denken graag met u mee. Ze hebben veel ervaring in het begeleiden van jeugdigen en hun ouders bij opvoed- en opgroeivragen.

Hulp inschakelen

Gezinscoaches, Vorkmeer en onderwijs werken nauw samen en hebben hun krachten gebundeld om concreet antwoord te zoeken op jouw opvoed- en opgroeivragen. Zo zijn deze partijen in samenwerking met elkaar sinds kort gestart met een pilot E-Health waarin een breed aanbod van modules ligt. Dit zorgt ervoor dat jeugdigen én ouders op een laagdrempelige wijze ondersteund worden bij opvoed- en opgroeivragen. Doordat de organisaties intensief samenwerken, zijn zij beschikbaar om gezinnen te helpen bij opvoedvragen in deze coronatijd.

Ervaring in coronatijd

Een moeder van een gezin met 3 kinderen uit Panningen ervaart hoe het is om met zijn allen in deze tijd veel thuis te zijn. “Ik heb de laatste tijd zeker een korter lontje. Je bent continue thuis met zijn allen en daar zit je op elkaars lip. Het onderscheid tussen werk/school en privé is er niet meer.

Vooral bij de oudste merk ik dat na een jaar de rek eruit is. Ze is gestart op het HBO maar ze kan niet naar school. Ondanks haar goede punten, is het sociale aspect erg lastig. Ze wilt, zoals dat hoort bij een 17-jarige meid, op stap gaan, feesten en genieten van haar (studenten)leven.”

De oudste bevestigt dit en geeft aan dat de coronatijd haar zeker slechter heeft laten voelen. “In de coronatijd ben ik mij veel slechter gaan voelen. Ik zit in een dip en ik wil vooral graag uit dit sociale isolement. Behalve de weekenden haal ik nergens meer energie uit, maar zelfs de weekenden zijn niet meer speciaal omdat er weinig mogelijkheden zijn.”

Het middelste kind van het gezin kijkt vooral uit naar die ene dag dat ze wel naar school mag. “Thuis vind ik het maar saai, maar over het algemeen is er voor mij geen groot verschil geweest. Ik ben net 13 geworden, want als 12-jarige mocht ik nog met mijn vriendinnen afspreken. Nu is dat wel anders, maar ik ben lekker veel buiten, daar word ik blij van.”  

Het gezin probeert ondanks deze vreemde tijd positief te blijven. Zo halen ze energie uit thuis een gezellige sfeer te creëren door samen te bakken en spelletjes te doen. Als het mooi weer is gaan ze er het liefst op uit om een ijsje te halen of te wandelen.

In contact komen

U kunt op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur een afspraak inplannen met het Klant Contact Centrum via nummer 077 306 6666 of stuur een e-mail.

Via Vorkmeer

Door de intensieve samenwerking tussen de gezinscoaches en Vorkmeer weten ze elkaar goed te vinden en zorgen ze er samen voor dat uw hulpvraag op de juiste plek terecht komt. U kunt contact opnemen met de jongerenwerkers via 077 307 7350 of via e-mail Ondersteuning Vorkmeer.  

Via de huisarts

Ook kunt u terecht bij uw huisartsenpraktijk, daar is de gezinscoach op vaste tijden aanwezig. Neem voor de mogelijkheden contact op met de assistente van uw huisarts.

Signalen waaraan u kunt zien dat een jeugdige hulp kan gebruiken:

 • extra prikkelbaar (boos, geïrriteerd) of terugtrekkend gedrag
 • verslechtering in concentratie en prestaties op bijvoorbeeld school
 • verminderde interesse of minder plezier hebben in activiteiten
 • regelmatig een slecht humeur, sombere stemming of een sombere indruk
 • slaapproblemen: slecht (in)slapen, te veel of te weinig slaap waardoor het dag- en/of nachtritme lijkt verstoord
 • vermoeidheid en verlies van energie
 • gevoelens van waardeloosheid of overmatige schuldgevoelens
 • verminderde of toegenomen eetlust
 • terugkerende gedachten aan de dood of zelfdoding
 • geen vrienden of vriendinnen meer zien
 • (overmatig) drugs- en alcoholgebruik
 • minder buiten komen en/of minder sporten.

Niet alleen de ouders, maar ook de omgeving zoals leraren, trainers kunnen signalen oppakken. Maak deze signalen en zorgen bespreekbaar. Wacht niet te lang. Het is de eerste stap naar verbetering of hulp die nodig is.